StoryEditor
ŽivotSPRETNA VIŠANKA

Ivana je jedina mornarka na Visu: Prolazile su mi glavom vrućine, valovi, oluje... ali donijela sam odluku da se upustim u ovu avanturu

Piše Vinko Paić
6. kolovoza 2020. - 21:18
Ivana VitaljićSunčica Taslak

Odmarate se ovog ljeta na Visu? Poželjeli ste iz Komiže otići na izlet brodom do jednog od najpoznatijih hrvatskih bisera, Modre špilje na otoku Biševu? Kupili ste na komiškoj rivi kartu kod simpatične i nasmijane Sunčice, koja je život u metropoli zamijenila onim na Visu i spremate se ući u brod kojim ćete se odvesti do špilje?

Nemojte se iznenaditi ako vas na palubi dočeka jednako nasmijana Ivana Vitaljić (25), pazite sad ovo, jedina mornarka na cijelom otoku. Još do prošle godine i ona je, poput Sunčice, turistima prodavala izlete u sklopu obiteljske tvrtke, i to od svoje petnaeste godine, da bi se ovog ljeta pridružila ocu Andriji na njihovu brodu i preuzela ulogu mornarke.

Dotad je za taj posao bio zadužen njezin sedam godina mlađi brat Antonio, koji se inače bavi ribolovom te se ovog ljeta "ribanju i ribarskom prigovaranju" odlučio u potpunosti posvetiti. Kad je trebalo naći njegovu zamjenu, izbor se nametnuo sam od sebe, u jednom je trenu pogledao oca i odmah su jednoglasno zaključili: Ivana! Kako bi mogla biti dio posade 10-metarskog broda, morala je najprije položiti ispit temeljne sigurnosti te izraditi pomorsku knjižicu.

– Kad se početkom proljeća dogodila korona, nije mi se više sviđao plan da nakon odslušanog semestra tražim posao po hotelima jer su oni bili jedan od najpogođenijih sektora. Nakon što mi je otac ponudio da zamijenim brata, najprije sam se upitala mogu li ja to. Prolazile su mi glavom vrućine, valovi, oluje... Majka me više puta pitala jesam li sigurna. Kako sam poprilično tvrdoglava i kad nešto odlučim, idem do kraja, donijela sam odluku da se upustim u ovu avanturu. Ni trenutka nisam požalila. Sad sam već ušla u rutinu i uživam u novom poslu – govori nam šarmantna mornarka.

Ljudima je čudno kad me vide

– U početku je bilo čudno jer sam uvijek imala osjećaj da je to muški posao i kako te silne vrućine i fizički rad iscrpe ženu. Ali nakon tjedan dana navikla sam se i na sunce, i na konope, i na ugurivanje broda u tijesnu komišku rivu. Kad me turisti vide na brodu, nekima je drago, a neki čak kažu da im je to prvi put da ih jedna žena vozi brodom. Jer nekad tati dosadi biti za kormilom pa me pusti da sama vozim dok me on nadgleda. Ostalim mornarima je čudno kad me vide, ali navikavaju se, baš kao i otočani. Govore da im je baš drago.

Tijekom plovidbe s Ivanom ste u više nego sigurnim rukama, a dok je Vitaljić stariji za kormilom broda, za to vrijeme njegova mezimica obavlja uobičajene mornarske poslove, pri čemu joj ništa nije teško: od baratanja teškim užetom, vezivanja, sidrenja, utovara, istovara, pa sve do održavanja i čišćenja opreme, kao i kupnje ulaznica kad brod pristane u Mezoporat na Biševu, odakle vas do špilje dijeli petominutna vožnja čamcem.

image
Ivana Vitaljić
Sunčica Taslak

– Uobičajeni radni dan počinje nam u 10 sati, kada kreću izleti. Imamo dvije kombinacije. Jedna je kraća, koja ide samo do Modre špilje i potom se vraća natrag u Komižu, a druga je duža i kod nje radimo krug oko cijelog Biševa, vodimo putnike na kupanje u Porat i u Medvidinu špilju. Najlakša je upravo ta komunikacija s gostima jer sam od srednje škole u turizmu, a najteži dio mi je bio naučiti vezati konope jer to treba uporno ponavljati sve dok se ne zapamti. Sve smo mi žene snažne, samo nemamo često priliku pokazati što sve možemo.

Bez Visa i mora ne bih

Ova svestrana djevojka srednju je školu završila na Hvaru i kad bi išla u rodnu Komižu, morala bi najprije doći trajektom do Splita pa se onda ukrcati na drugi trajekt za Vis i njime opet prijeći već ranije prijeđeni dio morskog puta. Školovanje je nastavila u gradu podno Marjana, gdje već četiri godine pohađa Ekonomski fakultet, smjer menadžmenta u trgovini i turizmu. Uz to što je jedina otočna mornarka, u ostatku godine održava i satove plesa.

– U plesu sam rekreativno od malih nogu i to mi je jedna od prvih ljubavi. Intenzivno sam se počela njime baviti prigodom dolaska na studij u Split, kad sam upoznala plesačicu Elsie s Filipina i u sklopu njezine plesne grupe počela nastupati diljem Dalmacije. S vremenom sam, najprije kao zamjena, počela i sama držati tečajeve, najviše za djecu i srednjoškolce – veli Ivana.

Ipak, ima ta jedna ljubav koja u njoj nikad neće ugasnuti, a to je ona prema voljenom otoku.

– U Komiži ova sezona nije kao prijašnje, što smo i očekivali, ali smo zadovoljni količinom posla jer su nam predviđanja bila da će biti manje nego što sada vozimo. Ove je godine najviše domaćih turista, pa tako 90 posto Hrvata bude na brodu, ostalo su stranci. Vis je mnogima postao omiljena destinacija jer je prilično očuvan, ima puno ljepota na jednom tako malom području, što je vidljivo i iz toga što nas je UNESCO proglasio geoparkom. Turisti ovdje imaju svoj mir, ujedno i kontakt s lokalnim stanovništvom, pa mogu doznati sve što ih zanima vezano uz našu kulturu i običaje. Iako sam cijelu srednju školu provela na Hvaru, tamo me nikad ne vuče kao na Vis. Ima nešto posebno u tom otoku, osim što mi je tu dom. Bez Visa, a ni mora – radije ne bih! – zaključuje jedina viška mornarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 10:09