ŽivotREVOLUCIJA U MEDICINI

Grci su ga nazvali medicinskim čudom, mnogi kontroverzom: rođeno dijete začeto genetskim materijalom troje ljudi, evo što se postupkom željelo izbjeći

Piše K.M.
12. travanj 2019. - 11:05

U Grčkoj je rođeno medicinsko čudo. Kako prenosi BBC, riječ je o dječaku začetom od genetskog materijala troje ljudi. Za ovo znanstveno postignuće zaslužni su španjolski i grčki liječnici, koji tvrde da bi se na ovaj način moglo pomoći parovima diljem svijeta u borbi protiv neplodnosti.

U ovoj medicinski potpomognutoj oplodnji korištena je jajna stanica majke, očeva sperma te jajna stanica donorice kako bi se izbjegle određene genetske bolesti.

Pacijentica u Grčkoj bila je 32-godišnja žena koje je prošla četiri neuspješna ciklusa medicinski potpomognute oplodnje, a u utorak je rodila zdravog 2,9 kilograma teškog dječaka.

- Ponosni smo što možemo objaviti ovu inovaciju i napokon pomoći ženama koje su prošle neuspješne tretmane umjetne oplodnje, odnosno onima koje su nosioci rijetkih mitohondrijskih bolesti da rode zdravu djecu - rekao je dr. Panagiotis Psathas, predsjednik Instituta za život u Ateni.

Sam postupak je prilično kontroverzan, njegovi rizici još uvijek nisu posve poznati, a neki britanski stručnjaci, iako su se i sami 2018. upustili u ovaj eksperiment, tvrde da se iz etičkih razloga nikad nije ni smio dogoditi.

- Rizici ovog postupka još uvijek nisu u potpunosti poznati, ali mogu biti opravdani ako ih se koristi samo u slučaju prevencije nasljednih mitohondrijskih bolesti, ali ne i kod neplodnosti - ustvrdio je liječnik Tim Child sa Sveučilišta Oxford.