StoryEditor
ŽivotDuže ili kraće?

Evo što kažu stručnjaci koliko bi seks s predigrom trebao trajati, a ima i 'maratonaca' čije će vas trajanje snošaja šokirati!

Piše PSD
14. prosinca 2017. - 19:05

Koliko seksualni odnos treba trajati da bi zadovoljio i ženu i muškarca? Znanstvenici na to pitanje pokušavaju odgovoriti stoljećima, navodeći da tijekom lošeg seksa uvijek netko ostane kratkih rukava, najčešće žena. Naime, u povijesti bi muškarac "namirio" sebe, a žene bi šutjele. Danas se situacija mijenja i žene traže svoja prava i u krevetu.

Prema recentnim istraživanjima predigra traje između deset i četrnaest minuta, dok sam seksualni odnos traje između sedam i devet minuta. Žene vole predigru, dok bi je pojedini muškarci skratili i odmah prešli na stvar. No, sve je više muškaraca koji se žele dokazati i sebi i partnerici.

"Seks koji jako drugo traje može postati bolan za ženu jer se prirodno vlaženje odvija samo kraće vrijeme tijekom penetracije", rekla je znanstvenica Tracey Cox. No, dokazano je da ima i žena i muškaraca koji vole maratonski seks, pa njihov snošaj s predigrom zna trajati i sat vremena. To su rijetki slučajevi.

Zapadni mediji, pak, citiraju istraživanja u kojima se navodi da se žene tijekom dugotrajnog seksa najčešće dosađuju, a muškarac i ne uživa toliko. Naime, muškarac misli da je jak i snažan ako "može dugo". No, dug seks ne znači i dobar seks.

Seksualni terapeuti složili su se da je seks prekratak kad traje od jedne do dvije minute, "dovoljan" je od tri do sedam minuta, dok je poželjno trajanje seksa od sedam do trinaest minuta, tvrdnje nekih znanstvenika prenosi "Dnevni avaz".

Ipak, stručnjak Ian Kerner, autor knjige "She Comes First", kaže da bi seks trebao trajati točno onoliko koliko paru treba da se psihički i fizički opusti i postigne uzbuđenje. Kerner hoće reći da nema formule koju bi trebali slijediti. Jedina formula je naš partner i njegove želje.

Još jedno istraživanje provedeno na četiri tisuće ispitanika pokazalo je da je prosječno vrijeme koje heteroseksualni parovi odvajaju za predigru i seks maksimalno do dvadeset minuta! Deset minuta je odvojeno za predigru, a deset za "čisti" seks. No, kako starimo zna se dogoditi da se preskače predigra i odmah se kreće u akciju.

Također ima i onih koji prebrzo svrše, pa njihov seks traje kraće od dvije minute. Njima seksolozi savjetuju da češće mijenjaju poze i biraju sporiji tempo, te da povremeno stanu. Također, njima bi predigra trebala trajati duže, kako bi se početno uzbuđenje malo smanjilo, te se tako odgodila ejakulacija.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 14:38