StoryEditorOCM
Život‘OBEĆANA ZEMLJA‘

Djevojka s Balkana odlučila preseliti u Švedsku, a zbog svoje odluke nikad nije požalila: ‘Imam vremena i novca za sve, živim život kakav sam zamišljala‘

Piše Mozaik SD
25. studenog 2022. - 11:50

Samanta Gilice, 34-godišnjakinja iz Vršca, s 30 godina odlučila je napustiti Srbiju i preseliti u Švedsku. Danas u Malmöu radi kao profesorica tjelesnog odgoja i vodi svoj online program kojim ljude podučava o švedskom sustavu, piše Zadovoljna.rs.

Samanta je odluku o preseljenju u Švedsku donijela samostalno, unatoč činjenici da je tamo već živjela njezina čitava obitelj. Kada je donijela konačnu odluku, preselila se u samo nekoliko mjeseci, a svoju odluku, izgleda, nije požalila: 

- Odluku o selidbi donijela sam iznenada, u svibnju 2017., a već u rujnu sam živjela u Švedskoj. Cijela moja obitelj, mama, tata i brat već su nekoliko godina bili u Švedskoj, međutim ja do tada sebe tamo nisam vidjela. Preselila sam se onog trenutka kada je moja frustracija balkanskim sustavom dostigla svoj vrhunac i to je bila moja najbolja životna odluka. Ovo je plodno tlo za ispunjavanje svih mojih ciljeva i ambicija, mjesto gdje je dobrodošlo i potrebno sve ono što ja jesam, mislim u edukativnom smislu, i formalnom i neformalnom, piše Zadovoljna.rs.

Mlada žena objasnila je na koji se način Švedska razlikuje od Srbije i što joj je novo u život donijelo preseljenje: 

- Dobila sam poštovanje mene kao osobe, poštovanje mene kao radnika, priznanje (u vidu sjajnih poslovnih prilika iza svakog ugla) za sve godine ulaganja u svoju glavu. Dobila sam sigurnost, život bez stresa, vrijeme za brigu o sebi i svojim potrebama, ogromnu količinu životne energije koju usmjeravam na meni bitne stvari i napredak, a ne na egzistenciju kao ranije, rekla je i dodala da napokon živi život kakvog je zamišljala: - Da budem sasvim iskrena, u početku su financije bile moj glavni motiv napretka i ostanka u Švedskoj. Međutim, kasnije je državni sistem postao faktor zbog kojeg i dalje biram ovu zemlju iz dana u dan. Što više proučavam funkcioniranje državnih institucija i testiram neke stvari na svojoj koži, više shvaćam da sam oduvijek ovako nekako i zamišljala život – da imam vremena, novca i energije za ono što je meni istinski bitno.

Samanta je tijekom posljednjih pet godina u Švedskoj pronašla ljubav, poslovne prilike, prijateljstva i životni stil iz snova. Također je izgradila uspješne YouTube i Instagram račune "Tvoj novi život u Švedskoj".

Ova ostvarena djevojka tvrdi da ju je švedski sustav naučio da se brine o sebi i ulaže u svoje znanje. Prema njezinim riječima, u pet godina promijenila je šest poslova, a svaki je ponuđenim uvjetima i plaćom - bio bolji od prethodnog. Objasnila je i da u Švedskoj život nije borba za preživljavanje te da posao može biti igra. Također je pohvalila važnost koju Švedska pridaje obitelji, ali i način na koji ova zemlja tretira novopečene mame:

- Zbog čega je Švedska sjajna zemlja, žene najviše osjete kada postanu majke. Država upravo najviše potpore daje obiteljima – u financijskom i vremenskom smislu. Švedska je jedna od najboljih zemalja u Europi za obitelji jer novopečeni roditelji dobivaju 480 plaćenih dana da budu s bebom, bez da strepe što će i kako biti kada se vrate na posao. Najveće razlike između Balkanskih zemalja i Švedske su u pristupu prema budućoj mami. Ovdje se sve radi sistematski, smireno i posvećeno, uz najmoderniju moguću opremu, rekla je. 

Za kraj je Samanta odlučila udijeliti savjet svima onima koji se planiraju preseliti u ovu ‘obećanu zemlju‘: 

- Prvo, ako nemate EU putovnice, raspitajte se o tome imate li pravo na njega. Kod više ljudi se ispostavilo da imaju pretke s određenih teritorija, a da i ne znaju koje mogućnosti im to otvara. Za mene EU putovnica u ruci predstavlja slobodu izbora. Drugo, vaše dijete u Švedskoj može imati roditelje koje zaslužuje, koji su posvećeni njemu, a ne egzistenciji. Treće, nastavite ulagati u svoje glave i rad na sebi u svakom obliku jer se to u razvijenim zemljama visoko cijeni i rado plaća. I četvrto, ako niste sigurni je li Švedska dobar izbor za vas, testirajte, dođite na par mjeseci. Lako ćete se vratiti na Balkan ako ovo što ovdje zateknete ne bude po vašim standardima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 04:06