StoryEditor
Životovaj način života ipak će biti hit

Britanska novinarka doživjela totalni šok prošetavši Splitom: prvo joj je 'pao mrak na oči' kad je vidjela Krstaricu, no zbog jednog duplog espressa s orahovicom na kraju se ludo zaljubila u ovaj grad...

28. travnja 2017. - 21:57
brit novinarka 2.JPG

Britanka Natalie Chalk (31) jedna je od onih osoba koje poželite češće susresti. Pozitivna, elokventna, izvrsno zapaža i gotovo sve je zanima, a kako i ne bi kad joj novinarstvo nije, objašnjava nam, posao, nego lifestyle.

Punih devet godina Natalie je važan segment redakcije Daily Expressa, britanskih dnevnih novina koje izlaze punih 117 godina. U novinama koje su među prvima na svijetu na naslovnicu počele stavljati vijesti umjesto oglasa, ali i koje su prve u Britaniji na svojim stranicama stvorile prostor za, vjerovali ili ne, križaljku, ova mlada Britanka prošla je gotovo kroz sve segmente posla – od breaking newsa, preko praćenja vanjske politike, priča iz crne kronike, do izvještavanja s kraljevskog vjenčanja ili pak onog Paula McCartneyja.

Dobila je i nekoliko nagrada, a posljednje godine provela je u desku radeći kao noćna urednica Daily Expressa, koji danas izlazi u 400 tisuća primjeraka. Brz i stresan londonski život uzima danak, pa se 2017. odlučila za pauzu, a noćnu redakciju zamijenila je nečim opuštenijim – izvještava s putovanja. Točnije, preko tvrtke Remote Year postala je dio work-and-travel tima koji će idućih dvanaest mjeseci provesti u dvanaest različitih zemalja, a prva štacija im je – Split!

– Hrvatska je divna, a splitski način života, u to sam sto posto sigurna, postat će svjetski hit! – jedva smo se upoznali, a već nas gleda oduševljeno. Susret smo dogovorili u lokalnom kafiću na Splitu 3, i to u vrijeme britanske čajanke. Umjesto čaja, Natalie je, pogađate, naručila dupli espresso.

Pobjegla iz Krstarice

– Ovo je divno! Kod nas su na svakom kantunu franšize, Costa Coffee, Starbucks... Kod vas svaki kafić ima svoju priču i svoj način posluživanja, ne mogu vjerovati kako to dobro funkcionira – priču o tome kako, barem mlađe generacije, jedva čekaju prvi Starbucks da se s kultnom šalicom u ruci mogu pohvaliti na Instagramu, odlučili smo prešutjeti i prihvaćamo kompliment.

– Kad sam se pripremala za dolazak u Hrvatsku, znala sam samo da imate popriličnu kulturu dugotrajnog ispijanja kava, no nakon nekoliko dana života ovdje zapravo sam zaključila kako je ova zemlja skriveni biser – sve više nam se sviđa naša sugovornica.

– Kada smo stigli u Split, cijela ekipa dobila je smještaj na Žnjanu, u modernim kućama, s pogledom na more, uz plažu. Samo sam ja dobila stan tamo – pokazuje nam na trošnu Krstaricu. Kada ju je prvi put vidjela, ostala je šokirana, toliko da se zamalo vratila u Britaniju, no kad je skupila hrabrosti i došla do lijepo uređenog stana, ostala je oduševljena. S vremenom, njezinu naklonost pridobili su i ljubazni susjedi, čak i činjenica da se nakon izlaska može u sitne noćne sati vratiti pješice kući, o čemu u Londonu može samo sanjati.

– Život u Krstarici i sličnim zgradama bit će jedna od prvih tema o kojima ću napisati članak, no ne i najvažniji. Blistavu budućnost predviđam fenomenu koji će, vjerujem, prenijeti svi mediji, a Britanci će ga objeručke prihvatiti – gledamo je s čuđenjem.

– Ono što je hygge značio za 2016., u 2017. bit će špica! – riječima je teško opisati izraz na našim licima.
– Špica? Hygge? Sorry, what? – još uvijek smo zbunjeni. Hygge, to nam je jasno, danska je riječ za kojom je svijet prošle godine doslovno poludio, a označava vrijeme provedeno s ljudima do kojih vam je stalo, bez stresa i velikih očekivanja. No, špica?

– Da, da, špica! Splitska Riva subotom ujutro ima sve što čovjeku treba. Dobro sam promislila i opisala bih to s tri ključna F: family, friends and fashion! Vi Hrvati ste genijalni – još uvijek nas oduševljeno gleda. Na pohvale se, očigledno, nije teško naviknuti, pa je pitamo što joj se još kod nas sviđa. Lokalci su, kaže nam, izrazito ljubazni, gotovo svi govore engleski, priroda je divna... Natalie, naravno, nije gubila vrijeme pa je u tri tjedna života u Lijepoj našoj posjetila Zagreb, obišla Plitvička jezera, Brač, Hvar, Vis. Bila je u Modroj špilji, unatoč hladnom moru plivala je u Jadranu, čak je i planinarila na Mosoru. Probala je soparnik, ispitala kako se priprema, a osmislila je i novi koktel.

'Mala Floramy' i 'Borovo' za svjetsku scenu

– Totalno sam se navukla na kavu, a onda sam je pomiješala s orahovcem. Svi su mi rekli da orahovac moram probati, i jesam, ali s kavom! Okus je fenomenalan, to bi trebalo staviti u ponudu – uvjeravamo je kako bi se trebala preseliti u Hrvatsku i raditi ili u Turističkoj zajednici ili marketinškoj agenciji, pogotovo nakon što nas je uvjerila, a to, priznajemo nije bilo teško, da "Mala Floramy" ima potencijal za Broadway ili West End. Dobar nos nanjuši sve, pa i one loše strane. Upoznata je Natalie s pričom o "Agrokoru", čak i s ilegalnim objektima na Žnjanu. No, Splićanima zamjera samo jedno.

– Samo ronzate! Nikad vam ništa ne valja, kao da sami ne vjerujete u svoj potencijal. Ova zemlja ima sve!
– Sve osim dobre ekonomske situacije – ne možemo odoljeti realnosti.

– To je istina, no teško će se i to promijeniti ako ne vjerujete u ono što imate – bome, održala nam je i lekciju iz patriotizma. U subotu Natalie pakira kovčega i odlazi na mjesec dana u Prag. Nakon toga putuje u Lisabon, pa u Sofiju, a onda je čekaju četiri grada u Aziji i četiri u Južnoj Americi. Pozdravljamo se, obećava nam poslati priču za "Slobodnu" iz neke od zemalja na drugim kontinentima. U Hrvatsku će se, obećava nam, sigurno vratiti, a do tada će, kao uspomenu na predivnih i sunčanih mjesec dana, nositi startasice i promovirati ih gdje god dođe.

– U Americi su četiri do pet puta skuplje. Srećom, prodavaonica "Borova" mi je blizu stana, kupit ću barem pet pari, ne znam zašto ne otvore trgovinu u Londonu. Prodavale bi se kao lude! – maše i ulazi u prodavaonicu. Mašemo joj, želimo sretan put, a po glavi nam se nekako konačno vrti ona stara: E, šta je pusta Londra kontra Splita grada!

'Slobodna' is great!

Ne gubeći vrijeme, Natalie je pomno pratila i istraživala hrvatske tiskovine. Slobodna Dalmacija je, bez lažnog laskanja, kaže, dobila izvrsne ocjene.

– Kultura čitanja dnevnih novina u Britaniji uistinu je na visokoj razini, a čini mi se da je to tako i ovdje, makar po kafićima. Doduše, naklada i kod nas drastično pada, no smatram da bi pomno isfiltrirane i dobro obrađene vijesti trebalo cijeniti, a u novine ulagati...

Doći će do zasićenja digitalnim medijima, a držati novine u ruci sjajna je stvar!

Danak digitalizaciji

Usporedbe radi, Daily Express bile su najpopularnije novine u Britaniji 1947. s 3.855.000 primjeraka. Pedeset godina kasnije, 1997., tiskan je u 1.241.340 primjeraka. Godine 2007. izdavao se u nešto više od 770.000 primjeraka, a prema podacima iz veljače 2017., danas se tiska u nešto više od 392.000 primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 23:50