StoryEditorOCM
ZdravljePrava kraljica voća

Znate li koje su sve pogodnosti za vaše zdravlje ako konzumirate samo jednu bananu dnevno?

Piše PSD
29. listopada 2021. - 11:54

Možete vi govoriti o jabukama što hoćete, ali svi znamo da je banana prava kraljica voća. Guli se u trenu što je čini idealnim 'snackom', brzo vraća energiju tako da je zgodan zalogaj poslije treninga, savršeno povezuje smoothie i naposljetku, ali nikako manje važno – jako je zdrava. Upravo je taj posljednji aspekt konzumacije ovog omiljenog voća, naša današnja tema. Koje su stvarne pogodnosti koje nam donosi na naše zdravlje?

Banane sadrže vitamine A, B6, C, i E, Osim toga, sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija, fosfora i selena, a uz to sve, jedna voćka ima tek 100 kalorija što je čini odličnom asistencijom u mršavljenju.

KONTROLIRAJU KRVNI ŠEĆER

Banane su bogate pektinom i otpornim škrobom, te zato mogu kontrolirati šećer u krvi nakon obroka, a uz to imaju i niske vrijednosti glikemijskog indeksa. Njegova je vrijednost oko 30 za zelene banane, a oko 60 za one zrele, što znači da neće uzrokovati skakanje šećera u krvi nakon što ju pojedete.  Osobe koje imaju dijabetes ipak bi trebale paziti nakon konzumacije banana i vidjeti kako djeluju na njih, piše Ordinacija.hr.

POMAŽU KOD MRŠAVLJENJA

Ova voćka je puna vlakana zbog čega poboljšava probavu, već smo rekli da i zadržava osjećaj sitosti, ali to nije jedini način kako pomaže u mršavljenju. Banane sadrže i škrob koji je dobar za mršavljenje iako nema konkretnih istraživanja koja povezuju mršavljenje i banane.

ČUVAJU ZDRAVLJE SRCA

Banane su poznate po tome što sadrže kalij, a već jedna banana dnevno može pomoći zdravlju vašeg srca. Većina ljudi ne unosi dovoljno kalija u organizam, što može imati direktan utjecaj na krvni tlak ostale dijelove kardiovaskularnog sustava, piše Ordinacija. Određena istraživanja kažu da bi unos kalija mogao smanjiti rizik od obolijevanja srca za čak 27 posto!

SADRŽE ANTIOKSIDANTE

Voće i povrće je sjajan izvor antioksidanata, a oni koji se nalaze u banani povezuju se sa zdravljem srca i degenerativnih bolesti. Smatra se da dopamin iz banana djeluje kao kemikalija zbog koje ćete se osjećati dobro, ali iz želuca neće prijeći u mozak i utjecati na njegov rad.

POPRAVLJAJU ZDRAVLJE BUBREGA

Kalij je esencijalan za kontrolu krvnog tlaka i zdrav rad bubrega. Kako su banane dobar izvor kalija, pametno ih je jesti kako bi se očuvalo njihovo zdravlje. Jedna je studija pokazala da oni koji jedu bananu nekoliko puta u tjednu, imaju čak 50 posto manje šanse da će se kod njih razviti bolesti bubrega.

POMAŽU KOD TRENINGA

Kao što smo napisali već na početku, nakon treninga ne postoji ništa bolje od jedne banane, a ta sportska tradicija nije tu bez razloga. One sadrže minerale i lako probavljive ugljikohidrate, a uz to mogu pomoći o kod 'muskulfibera'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 09:01