StoryEditorOCM
ZdravljeDobar razlog

Navalite dok se nisu predomislili: konzumiranje čokolade ima ovaj neočekivan benefit za zdravlje, dokazali znanstvenici

25. svibnja 2017. - 11:29

Analizirajući podatke o 55 tisuća odraslih Danaca, znanstvenici su ustanovili da konzumiranje od 50 do 170 grama čokolade tjedno za 20 posto smanjuje rizik od fibrilacije atrija. Vodeća autorica studije Elizabeth Mostofsky, voditeljica odjela za epidemiologiju Škole javnog zdravlja u Bostonu, i njezine kolege o svojem su otkriću izvijestile u časopisu Heart. 

Fibrilaciju atrija krakteriziraju izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretklijetkama što rezultira smanjenim dotokom krvi u klijetke. Pacijenti s fibrilacijom atrija imaju pet puta veći rizik za moždani i dvaput veći rizik za srčani udar.

Zdrava prehrana jedan je od ključnih čimbenika prevencije te bolesti. U to, po američkim znanstvenicima, pripada i čokolada. 

Oni su analizirajući prehrambene na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:46