StoryEditor
ZdravljeSEZONA SUNČANJA

Kontrolirajte svoje madeže, odmah reagirajte ako im se dogodi nešto od navedenog...

2. lipnja 2016. - 14:46
shutterstock

Postoji tzv. ABCDE pravilo (slova predstavljaju akronim sastavljen od engleskih riječi) kojim se utvrđuju sumnjive promjene na madežima.

 A označava "asymmetry" - asimetriju, B "border" - rub, C "colour" - boju, "D" dimension - dijametar,  E "evolution" - uzdignuće, razvoj.

Dakle, ako se primijete promjene na madežu u smislu da taj madež nije više simetričan; da su rubovi nazubljeni, nepravilni ili neoštri; da je boja neravnomjerna od ružičaste, preko nijansi smeđe do antracitno sive ili crne; kao i uvećanje promjera ili izdignuće od okolne kože - sve to mora pobuditi sumnju da se radi o melanomu.

Upala, otok, crvenilo

Na moguće zloćudne promjene upućuje i pojava krusta, upale, otoka i crvenila. Što se osoba s takvim promjenama prije javi liječniku, to su šanse za izlječenje veće, jer su faze horizontalnog i okomitog rasta melanoma u funkciji vremena.

Melanomi koji su promjera olovke, do 6 milimetara, imaju dobru prognozu, i stoga je danas cilj educirati ljude da uz pomoć opisanih znakova prepoznaju zdrave promjene od mogućih fatalnih, što se posebno odnosi na mlade, radno sposobne osobe.

I jedna zanimljivost. Melanom se rjeđe javlja u ljudi koji su poslom vezani za dugotrajnu izloženost sunčevu svjetlu, kao što su primjerice zemljoradnici ili ribari, te radnici na otvorenom.

Kada se u njih javi, tada je prognoza puno bolja nego kada se javi u mlade osobe koja je inače vezana poslom uz umjetne izvore svjetla ili boravak u zatvorenim prostorima.

Kratka faza

Naime, u ovih prvih je faza horizontalnog rasta izrazito duga, dok je u potonjih izrazito kratka, te melanom ubrzo poprima okomitu fazu rasta koja omogućava prodor u krvne i limfne prostore te za posljedicu ima pojavu metastaza u obližnje limfne čvorove i druge organe.

Stoga bilo kakvu sumnju na promjenu madeža ili novu pigmentaciju nastalu nakon ljetnih mjeseci valja podvrgnuti liječničkom pregledu i potom je eventualno kirurški odstraniti uz obvezni patohistološki pregled.

Rizične mlade djevojke

Danak nepromišljenu sunčanju Učestalost malignog melanoma u stalnom je porastu osobito među mladim djevojkama. Danak je to intenzivnijem i nepromišljenom izlaganju suncu, zagađenju okoliša te ponegdje i slabijoj edukacijskoj razini, zbog čega se melanom, koji je relativno nov i plitak u koži, zbog needuciranosti ostavlja da se razvija, pri čemu postaje dublji i time ima izrazito loše prognoze. 

 

Samokontrole

Samokontrole bolesnika također su vrlo važne i treba ih obavljati barem dva puta godišnje, a u obiteljima u kojima se pojavio melanom savjetuje se redovna zaštita i kontrola potomaka. Redovne kontrole provode se uz pomoć dermatoskopa, odnosno pomagala koji uvećavaju strukturu madeža za 10 do 70 puta. Prilikom analiziranja slike potrebno je voditi računa o nekim promjenama koje su karakteristične za maligno bujanje, a to mogu samo educirani dermatolozi. Na tržištu postoje ručni dermatoskopi za svakodnevnu laku i brzu primjenu te digitalni dermatoskopi koji mogu pohraniti slike i prilikom iduće kontrole usporediti novi nalaz s prethodnim, što uvelike olakšava praćenje, a sva fotodokumentacija je pohranjena, pa je pojedine skupine bolesnika neophodno upravo pratiti na ovaj način. Obično su to osobe s velikim brojem madeža, one koje su u obitelji imale melanom ili im je odstranjen melanom.

 

Zabrana solarija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zabranila je mlađima od 18 godina sunčanje u solariju, dok odrasli moraju potpisati informirani pristanak, čime potvrđuju da su svjesni svih rizika kojima su izloženi koristeći 'umjetno sunce'. Sličnu preporuku dala je i Američka agencija za hranu i lijekove FDA, a stručnjaci se slažu da bi ove preporuke trebale usvojiti zdravstvene službe svih zemalja kako bi se smanjio rizik obolijevanja od melanoma. Nedavno izvješće Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja djeluje u okviru SZO svjedoči o tome da su solariji štetniji nego što se do sada mislilo, s čime se slažu i hrvatski stručnjaci u Referentnom centru za melanom i u Povjerenstvu za zaštitu od neionizirajućeg zračenja koje je osnovano pri Ministarstvu zdravlja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 15:22