StoryEditor
Zdravljene ignorirajte nikturiju

Koliko je puta normalno? Potreba za mokrenjem tijekom noći može ukazivati na niz ozbiljnih zdravstvenih problema, no možda je i sasvim bezazlena; Evo na što pripaziti

Piše T.S.M.
5. studenog 2019. - 23:29
shutterstock_725281021

Ako vam puni mjehur prekida san, možda ste se zapitali koliko je puta tijekom noći 'normalno' osjetiti potrebu za mokrenjem. Odmah na početku otkrit ćemo vam da je sasvim u redu ako vam se san iz tog razloga prekida jednom, no ako više puta tijekom noći šetate do WC-a, trebali biste obratiti pažnju na moguće uzroke nikturije (nocturia), kako se ovakvo stanje naziva.

Najuobičajeniji, najbezazleniji i najlakše rješiv uzrok učestalog noćnog mokrenja možda će vam odmah pasti napamet.

Ako pijete previše tekućine tijekom dana, osobito nedugo prije odlaska na spavanje, sasvim je logično da ćete se tijekom noći buditi zbog odlaska u kupaonicu. Pokušajte ne piti dva do tri sata prije odlaska u krevet te ograničiti konzumiranje alkohola i napitaka s kofeinom.

Moguće je da vam se često 'piški' zbog lijekova kao što su sedativi, diuretici, miorelaksansi (za opuštanje mišića) i alfa blokatori (za visoki krvni tlak), ali i neke vrste lijekova protiv boli (Methoxyflurane), litij te previsoke doze vitamina D.

Uzrok učestalog noćnog mokrenja može biti i oticanje donjih ekstremiteta - kad se osobe kojima natiču noge tijekom spavanja ispruže, nakupljena tekućina iz nogu vrati se u tijelo i bubrezi ju filtriraju.

U takvim će slučajevima problem s noćnim mokrenjem olakšati držanje nogu u povišenom položaju par sati prije odlaska na spavanje.

Na mokrenje vas tijekom noći može tjerati i urinarna infekcija, ali i dijabetes te srčana slabost s pojavom edema (kongestivno zatajenje srca) pa ako vas muče učestali noćni posjeti WC-u, a niste im našli uzrok među gore navedenima, zakažite pregled.

Muškarci bi trebali obratiti pažnju i na mogućnost da im je povećana prostata, a žene na trudnoću. 

Moguće je i da vam se noću često 'piški' jer imate poremećen ritam spavanja, no u nešto rjeđim slučajevima učestalo noćno mokrenje može biti znak ozbiljnijih problema poput demencije, Parkinsonove bolesti i tumora na mozgu, jer kod navedenih stanja se remeti rad hormona koji signaliziraju mjehuru da zadržava mokraću, a neka su istraživanja (poput ovog) pokazala vezu između nikturije i depresije.

Nažalost, moguće je i da je uzrok i neka vrsta tumora, prvenstveno mjehura, prostate i mozga.

Svakako uzmite u obzir i simptome poput povećane žeđi, gubitka težine i promjene apetita, a obratite pažnju i na krv u mokraći, osječaj peckanja i vrućicu.

Izdvojeno

03. srpanj 2020 08:56