StoryEditorOCM
ZdravljeNOVA ISTRAŽIVANJA

Je li doista štetno kavu popiti ujutro na prazan želudac? Gastroenterologinja odgovara na ovo vječno pitanje

Piše MOZAIK SD
7. siječnja 2024. - 07:44

Evo još jedne rasprave o kavi koja se razvila među gastroenterolozima. Je li dobro ili loše popiti je ujutro na prazan želudac?

Većina ljudi inače misli da to nije dobra ideja. Bolje bi bilo barem nešto prigristi - ako već nemate naviku uredno doručkovati - pa se onda prihvatiti kave. Međutim, ako je i popijete na prazan želudac, kažu stručnjaci, neće se ništa strašno dogoditi, objavljeno je na HuffPostu.

Dobra vijest je da ispijanje kave na prazan želudac nije samo po sebi loše, a želudac se obično može prilagoditi kako bi se zaštitio.

- Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt", rekla je gastroenterologinja iz Louisvillea, dr. Sunana Sohi. "Ovaj se napitak ocrnjuje zbog kofeina i zato što je obično dosta zašećeren, ali se u medicini koristi stoljećima."

Uz to, Sohi je objasnila da kava utječe na razinu želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima - dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja - koja se može lako riješiti izbjegavanjem veće količine kofeina ili, možda, uživanjem u šalici kave uz hranu.

Sama kava je kiselo piće, objasnila je gastroenterologinja iz Bostona dr. Supriya Rao:

- Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline." Iako taj spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on također povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, spojevi koji se nalaze u kavi, također doprinose razini kiselosti crijeva.

Kava ima pH vrijednost od oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH od oko 2, navela je dr. Rao. Stoga, naš bi želudac trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kave.

Međutim, sve se razlikuje od osobe do osobe, objasnila je dr. Sohi.

-Sve što jedete potiče proizvodnju želučane kiseline, ali kava nešto više", rekla je. "Dakle, ako se osjećate naduto ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kavu na prazan želudac, znači da vam ne odogavara takva rutina.

Dr.Rao dodaje:

- Nije prevelika kiselost problem, jer želudac to može podnijeti i zapravo ima puno sluzi u njemu koja ga štiti. Više se radi o tome da vaš jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiselinom. Neće vam se dogoditi ništa opasno – kava ne uzrokuje čireve – ali možete se jednostavno osjećati neugodno.

Tu je teoriju potvrdilo nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kava može pridonijeti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera, "dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu".

Pojednostavljeno rečeno: ispijanje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veće razine tekućine ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali mogu potaknuti nelagodu kod nekih drugih. Ako spadate u potonju skupinu, ali ne možete bez kofeinskog napitka, pokušajte uživati u njemu uz koji zalogaj koji će "upiti" kiselinu ili uz dodatak mlijeka.

Ili, pokušajte piti bezkofeinsku kavu koja ipak sadaži kofein, samo u manjoj mjeri, pa tako stvara i manje kiseline.

Uz to, dr.Rao savjetuje da se koristi veoma tamno pržena kava (obrađena na jako visokoj temperaturi) jer se u dugotrajnom procesu prženja kiselina također gubi.

To su dokazale i znanstvene studije.

Napokon, ako baš imate velikih problema s kiselinom, pokušajte kavu zamijeniti crnim ili zelenim čajem. Sadrže manje kofeina, i manje su kiseli pa ako vas muči želudac, razmislite o njima, zaključuju liječnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:14