StoryEditor
ZdravljeObožavatelji slomljeni

Influencerica preminula od neizlječivog oblika raka u 24. godini: nakon što je primijetila kvržicu, doktorima je trebalo šest mjeseci za konačnu dijagnozu; 'Pomogla je mnogima...'

Piše J. V.
25. listopada 2019. - 21:10
35999533_1611650885619317_1734100707981656064_n

Irska beauty influencerica Jayda McCann preminula je danas nakon jedngodišnje borbe s rakom, u dobi od svega 24 godine.

Svoju je priču od same dijagnoze dijelila s pratiteljima na društvenim mrežama, sa 70ak tisuća njih. Sve je počelo u ožujku 2018. kada joj je dijagnosticiran rijedak oblik raka, a njena je smrt potvrđena danas na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝑱𝒂𝒚𝒅𝒂 (@jaydamccannx) on

Bolovala je od tumora perivaskularnih epiteloidnih stanica, rijetke vrste koja se iz njene stidnice proširila po čitavome tijelu i u konačnici zahvatila pluća. Ova vrsta karcinoma može metastazirati u mekome tkivu stomaka, crijeva, pluća i ženskih reproduktivnih organa, ali u većini je slučajeva benigan.

McCann je, kako je sama pisala, pomoć liječnika potražila u trenutku kad je napipala kvržicu na području zdjelice, za koju je isprva mislila da je cista. Liječnici su joj najprije pripisali antibiotike, da bi nakon punih šest mjeseci dodatnih pretraga shvatili da se radi o tumoru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝑱𝒂𝒚𝒅𝒂 (@jaydamccannx) on

Svoju je priču Jayda ispreplela u objavama s onom svojega oca - poklopila se crna obiteljska situacija na način da su oboje oboljeli u približno isto vrijeme. Njenom je ocu dijagnosticiran rak prostate.

Budući da je u Jaydinom slučaju tumor otkriven relativno rano, većina njenih liječnika polagala je nade u uspješan oporavak ove mlade djevojke. No nakon početnog oporavka i nekoliko ciklusa kemoterapije, stanje se pogoršalo - u travnju je Jayda objavila kako joj se stanje pogoršalo. Terapija koju je primala pokazala se potpuno nedjelotvornom.

Kemoterapiju je počela primato u svibnju ove godine. Tumor se proširio na pluća i pritisnuo rebra, a u procesu je Jayda izgubila kosu. Početkom lipnja pokazala je svoju obrijanu glavu. Sve udruge koje se bave pomoću oboljelima od raka u Velikoj Britaniji dočekale su taj potez golemom količinom pohvala. Kažu da je Jayda 'uvelike pomogla s prihvaćanjem teškoga stanja onima koji su se našli u sličnoj situaciji', piše BBC.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝑱𝒂𝒚𝒅𝒂 (@jaydamccannx) on

"Ljudima često zna pomoći i sama komunikacija - mnogi se lakše nose s bolešću jednom kad s drugima podijele ili ispričaju svoju priču nekome bliskome", poručile su organizacije.

Među posljednjim objavama koje je Jayda podijelila, objavila je i kako se stanje njenoga oca drastično pogoršalo. Posljednji put javila se preko društvenih mreža 29. rujna, a sljedeće što se nalazi na njenome Instagramu obavijest je pratiteljima o detaljima sprovoda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝑱𝒂𝒚𝒅𝒂 (@jaydamccannx) on

"Ja sam i dalje ljubazna. Ja sam i dalje hrabra. Ja sam i dalje darežljiva. I dalje sam ja ja, a ono što izvana ne čini ono što sam ja. Moja osobnost i moje srce čine", napisala je u jednoj od podljednjih objava Jayda, koja se posljednjih mjeseci mučila i s dobitkom kilograma i gubitkom kose od iscrpnih terapija.

Jaydina prijateljica najavila je skorašnju objavu kratkog dokumentarca o borbi s rakom. Oni koji su pratili njenu priču, objavljuju danas poruke pune žalosti u čast prerano preminuloj influencerici.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 20:40