Mozaik Zdravlje

IZ KNJIGE dr. ŽIVKOVIĆA

Veliki vodič za prehranu ljudi koji imaju čir na želucu, gastritis, refluks: Za mnoge namirnice su vam savjetovali da ih jedete, ali prevarili su se, one čak mogu pogoršati bolest!

IZ KNJIGE dr. ŽIVKOVIĆA

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pripremio je vodič za prehranu ljudi koji imaju čir na želucu i dvanaesniku.

Savjeti se mogu primjeniti i kod onih koji imaju teški gastritis, refluks...

Savjete su "izvukli" iz poznate i cijenjene knjige prof. dr. Roka Živkovića "Dijetoterapija".

Evo što kaže dr. Živković:

– Čir na želucu posljedica je slomljene lokalne i opće obrane organizma, dok je čir na dvanaesniku posljedica jako izraženog djelovanja agresivnih faktora HCI i pepsina. Unatoč tome, dijeta za aktivni želučani i duodenalni čir je ista. Zbog boljeg poznavanja patofiziologije i etiologije ulkusne bolesti, više nema nepotrebnih ograničenja i zabrana kakve su donedavno vladale dijetoterapijom te bolesti.

Povijesni klišeji takvih zabrana počinju s autorom koji je kao bitnu dijetoterapiju preporučio gladovanje (!) temeljeći koncepciju na pogrešnoj hipotezi da će ulkusna niša mirovati i brže zacijeljeti (Von Leube). Nikako se ne može zaobići Sippyjeva dijeta ili kura iz 1915. godine, koja je donedavno vrijedila kao jedino priznata. Sippy je svoje stavove zasnivao na tvrdnji da mlijeko neutralizira hiperacidni sok, pa je preporučio frakcionalno uzimanje mlijeka (punomasnog) dvanaest sati dnevno uz istodobno uzimanje alkalija (Natrijev hidrogenkarbonat).

Čak je preporučio ispiranje želuca kako bi se odstranio suvišni sok. Osim mlijeka, preporučivao je vrhnje, jaja, tijesto i protisnuto povrće. Nažalost, osim pozitivnih, bilo je i negativnih posljedica takve prilično jednolične prehrane, koja je k tome deficitarna u proteinima, željezu i nekim vitaminima, pogotovo u vitaminu C.

Novija su istraživanja pokazala da mlijeko ima samo privremeni neutralizirajući učinak, nakon čega postaje još jači sekret zbog bogatog sadržaja kalcija i proteina.
Nedvojbeno je dokazano da i punomasno i obrano mlijeko (bez masti) i mlijeko s malo masti značajno povisuju sekreciju kloridne kiseline dva-tri sata nakon ingestije.

S obzirom na kontroverzne stavove, čini se da je za takve bolesnike najbolji sljedeći režim: ograničiti ili, najbolje, ne piti: kavu i pića koja sadrže kofein, ne piti dekofeiniziranu kavu, ne piti ili na minimum ograničiti alkoholna pića, ograničiti ili uopće ne upotrebljavati začine, osobito papar i papriku.

Iz psiholoških razloga bolesnicima s aktivnim ulkusom mogu se preporučiti, uz suvremenu terapiju inhibitorima H2 receptora i ostalih lijekova (antacidi, omeprazol, sukralfrat i dr.), lakša jela, kakva se preporučuju za tekuće dijete i slične lagane dijete. Osim nemasnog mlijeka, koje je dobro miješati s cikorijom, kakaom, cerealijama (cikorija povoljno djeluje na želučanu sluznicu), preporučuju se jaja na mnogo načina, ali nikako ne pržena (oksidi masnih kiselina jaki su iritansi). Meko kuhana i sirova jaja brže napuštaju želudac nego tvrdo kuhana.

Bolesniku se ne smije uskratiti svježe meso peradi bez kože, mlada teletina, pa i junetina, najbolje kuhana. Mesne juhe nisu poželjne, pojačavaju želučanu sekreciju, zato se i preporučuju zdravim osobama prije glavnog jela kao svojevrsni prirodni aperitivi. Od ugljikohidrata treba dati prednost polisaharidima, koji ne obiluju celulozom i ostalim biljnim vlaknima, iako to nema znanstvenog, nego, više, psihološkog opravdanja. Zato se može preporučiti kuhano, a protisnuto povrće ako bolesnik ne podnosi neprotisnuto. Kruh ne treba ograničiti, ali je bolje uzimati ostajali, a ne svježe pečeni kruh.

Ako bolesnik želi, ne treba mu braniti prepečeni kruh i tost. Dopuštene su sve vrste tjestenine koje ne sadrže pikantne začine ili aditive koji djeluju sekretagogno. Od voća se mogu preporučiti, kad se aktivna faza smiri, pečene jabuke, gusti voćni sok, kompoti bez kožice, voćni žele, a kasnije i puding s voćem.

Neki autori preporučuju četiri stupnja dijete ulkusnim bolesnicima s aktivnom ulkusnom nišom. Prvi stupanj dopušta primjenu mliječne mješavine od 1500 ml obranog mlijeka, 150 g mlijeka u prahu i 250 ml slatkog vrhnja. Takva mješavina sadrži oko 2000 kcal, od toga oko 75 g proteina. Ako neki bolesnici žele takvu hranu, ne treba im je uskratiti, ali uz suvremenu medikamentoznu terapiju. Tome se može dodati malo cikorije, kakaa ili cerealija (krupica i sl.).

Drugi stupanj, prema tim autorima, preporučuje rižu ili krupicu na mlijeku, meko kuhana jaja, jaje tučeno sa šećerom, sluzave juhe ili juhe od protisnutog povrća, puding, prepečenac, podijeljeno na tri glavna obroka, a u međuobrocima po 200 ml spomenute "mliječne mješavine". Obje dijete deficitarne su u vitaminu C, pa se on mora nadoknaditi bar sa 75 mg dnevno. Dijeta drugog stupnja može se, danas uz suvremenu terapiju, preporučiti i u prvoj fazi aktivne ulkusne niše ako nema kontraindikacije za mlijeko (deficit laktaze, alergija mliječne proteine).

Kao treći stupanj preporučuje se slobodnija prehrana s domaćim juhama, s protisnutim špinatom, mrkvicom, graškom, rajčicom, cvjetačom, porilukom i sl., od mesa, svježe priređena teletina i također dobro raskuhana junetina ili govedina, perad, kuhana riba, kuhana jaja, svježi kravlji sir, odstajali kruh ili prepečenac, krupica, riža, tjestenina i nabujak. Umjesto začina, preporučuje se preljev od topljenog (ne prženog!!) maslaca ili margarina, ulje i vrhnje. Voće se kuha i protisne, bez kore, kožica i koštica. Preporučuju se svi voćni sokovi, ali ne preslatki.

Dijetoterapiju za inaktivni, zaliječeni ulkus, svrstava se u četvrti stupanj. I tu autori preporučuju tri glavna obroka i tri međuobroka. Takvom se prehranom počinje nakon trećeg ili četvrtog tjedna od početka aktivnog ulkusa. Načelo je blaga, lagana i neiritirajuća prehrana. Zabranjuju se žilava, tvrda, masna, dimljena i salamurena mesa i mesne prerađevine. Pečeno meso je dopušteno, ali tek kad se s njega ukloni pečena kora. I dalje autori zabranjuju mesne juhe i mesne ekstrakte, komercijalne ekstrakte za začine (Vegeta i sl.), papar, papriku, senf (gorušicu), češnjak i crveni luk.

Za začin se upotrebljavaju preljevi spomenuti u dijeti trećeg stupnja. Preporučuje se hranu kuhati, nikako pržiti. Uz suvremenu terapiju takva dijetalna rigorozna ograničenja nisu aktualna. Bolesnicima se u početku aktivne ulkusne niše mogu, osim mlijeka, servirati i mnogo slobodnije kombinacije namirnica, ali uvijek u dogovoru s bolesnikom. Mnogi bolesnici rado uzimaju jogurt, kašicu protisnutog povrća, kašicu od mrkve, meko kuhana jaja i sl. Ne treba im to braniti. Dapače, Meulengracht je dokazao da se i pri krvarenju iz ulkusa može bolesniku bez straha, ako on to želi, dati dovoljno jela koja se sastoje od protisnutog mesa, jaja, ribe, protisnutog povrća, čime se, kako autor tvrdi, veže kiselina i sprječava digestija ugruška.

Suvremeniji je stav da se ulkusnim bolesnicima ne treba ništa braniti, u mirnoj fazi, osim što im se mora preporučiti da izbjegavaju spomenute "ulcerogene" faktore: kavu, alkohol, žestoke začine (papar i sl.) i pušenje – navodi dr. Živković u svojoj često citiranoj knjizi "Dijetoterapija". 

Općenite napomene

– Ne uzimati jela i pića koja stimuliraju sekreciju HCI. To su kava, sva jela i pića koja sadrže kofein kao i dekofeinizirana kava.

– Ne piti alkoholna pića, osobito žestoka.

– Hranu uzimati u malim, čestim obrocima, iako mnogi smatraju da su dovoljna tri dnevna obroka, tvrdeći da češći obroci povisuju sekreciju kiseline pa mogu neopravdano komplicirati bolesnikove svakodnevne navike uzimanja jela.

 

Naslovnica Zdravlje