StoryEditor
ZdravljeRAJ ZA VIRUSE

Ako pustite da neke predmete u vašem domu prikrije gusta prašina, možete izazvati i požar! Ovo su najprljaviji kutci svakoga stana, ne preskačite ih čistiti

Piše I. P.
21. rujna 2019. - 12:12
shutterstock_612371717

Svi nastojimo svoj dom održavati čistim i urednim, i osigurati ambijent koji je siguran za naše i zdravlje cijele obitelji. No, jeste li znali da tijekom naših rutinskih čišćenja postoje neki dijelovi doma koje gotovo uvijek preskačemo, a mogu biti izvor zaraze i alergija? 

Portal The List izdvojio je nekoliko predmeta i dijelova prostora u kojem živimo koje gotovo nitko nikad ne čisti, a puni su prljavštine.

Daljinski upravljač

Jedno istraživanje pokazalo je da je površina daljinskih upravljača jedno od najvećih legla bakterija i virusa.  Čak i ako ste pobornik zdrave prerane pa umjesto čipsa i smokija uz televiziju grickate bademe ili jedete jabuku, ostaci hrane padaju na daljinski. Osim toga, sigurno vam se često dogodi da dođete doma i upalite TV bez da ste prije toga oprali ruke. Imate malu djecu koja svojim rukama diraju sve i svašta?

Milijun je situacija u kojima vaš daljinski upravljač skuplja u sebe prljavštinu i klice, a kad ste ga zadnji put očistili? Pošpricajte ga s vremena na vrijeme nekim dezinfekcijskim sredstvom i obrišite krpom i prostor oko dugmića.

Prekidači za svjetlo

Ne želimo vas plašiti, ali najprljavije mjesto u vašem domu definitivno nije wc daska. Puno je vjerojatnije da su to prekidači u kuhinji, kupaonici i drugdje. 

Klice širite kako palite i gasite prekidače, pa ih barem jednom tjedno prebrišite dezinfekcijskim sredstvom. 

Zid iza kante za smeće

Ne ubacite uvijek otpatke točno u kantu za smeće, je li tako? Nekad se otpaci odbiju o zid i padnu na pod. S njega uglavnom pokupite prljavštinu, ali nemojte zaboravljati to napraviti i na prostoru iza kante na kojem se, osim mrlja, mogu skupljati i bakterije.

Aparat za kavu / Kuhalo za vodu

Kava nas pokreće, ali i ona može biti izvor zaraze. Je li vaš dosad savršeni aparat za kavu počeo proizvoditi napitak malo drugačijeg okusa? Vjerojatno lonac za kavu perete svaki dan, ali jeste li se ikad sjetili počistiti i ostatak aparata? 

Jedna studija pokazala je da spremnik za kavu jedno od najprljavijih mjesta u kući. Skinite sve dijelove koje možete i operite ih u perilici posuđa. Zatim očistite spremnik za kavu mješavinom vode i octa. Isto možete napraviti i s kuhalom za vodu.

Unutrašnjost kante za smeće

Bacite li tu i tamo u smeće ambalažu u kojoj je ostalo malo soka? Nema veze što smeće ide u vrećicu, bakterije i zarazne klice nađu svoj način da prodru kroz nju. To ne znači da svaki put kad mijenjati vrećicu morate čistiti kantu, ali napravite to s vremena na vrijeme.

Ako živite u kući s dvorištem, iznesite kantu vani i temeljito iznutra i izvana operite kantu nekim jakim sredstvom i dobro isperite. Ako živite u stanu, to možete napraviti u kupaonici.

Četke za kosu

Uz pravilno održavanje, četke za kosu mogu potrajati do tri godine. No što znači pravilno održavanje? Ručno odstranite dlake nakon svakog korištenja, a jednom mjesečno operite ju sapunom i ostavite da se suši preko noći.

Perilica rublja

Nove perilice koje se pune s gornje strane su generalno bolje od starih modela, ali ono što je kod njih loše je da se u bubnju kod takvih vrsta brže skuplja plijesan. Možda se primijetili da vaša odjeća ima ustajao miris iako ste ju upravo oprali.

Umjesto da mijenjate omekšivač ili mirise u ormar, dobro očistite bubanj svakih mjesec ili dva. Stavite malo octa umjesto deterdženta i upalite program koji pere na najvišoj temperaturi.

Žarulje

Da, dobro ste pročitali. Žarulje vjerojatno nitko ne čisti, ali bolje obrišite prašinu s njih jer se mogu zapaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 22:16