Još nam je malo ostalo do kraja sezone lubenica, barem onih domaćih, pa ćemo vas dodatno motivirati da u njima uživate dok god je moguće: jeste li uopće svjesni koliko su ti slatki, sočni plodovi zapravo zdravi i korisni? I što se sve još s njima može napraviti, osim grickati ih onako fetu po fetu?
Lubenica je sjajan izvor vitamina i minerala, osobito vitamina A koji čuva oči i snažan je antioksidans, vitamina C koji jača imunitet i važan je za sintezu kolagena te vitamina B6 koji je koristan pri pretvaranju bjelančevina u energiju.
Također sadrži puno likopena, antioksidansa koji čuva zdravlje srca i štiti od nekih vrsta raka, posebno raka prostate, zbog čega je neki nutricionisti nazivaju pravim muškim voćem, a imajte na umu da je sok od lubenice - ali samo onaj napravljen od svih njezinih sastojaka: kore, mesa i sjemenki - jedan od najboljih prirodnih antioksidacijskih koktela jer sadrži citrulin koji opušta i širi krvne žile, te se zbog toga smatra prirodnom viagrom.
Ako vam je teško nagovoriti djecu da jedu špinat, ponudite im lubenicu jer je jednako vrijedan izvor kalija, a ako želite ljepšu kožu i kosu, za lubenicom posegnite i vi - u tu je svrhu možete koristiti kao hranu, ali i kao prirodnu masku za kožđu i kosu koja će im vratiti sjaj i blistavost.
Salata od lubenice, rajčica i fete
Sastojci
500 g lubenice
200 g feta sira
4 rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
¼ žličice čili pahuljica
2 žlice nasjeckane mente
Priprema:
Napravite preljev od ulja, octa, čilija i mente. Dodajte soli i papra po ukusu.
Rajčice i lubenicu narežite na kocke i stavite u zdjelu. Prelijte dressingom i ostavite stajati 10 minuta. Lagano dodajte izmrvljenu fetu, promiješajte i poslužite.
Lubenica s pečenim halloumi sirom
Sastojci
750 g lubenice
2 male ljutike
100 ml maslinovog ulja
4 žličice bijelog balzamičnog octa
300 g halloumija
sok od limuna
75 g odstajalog kruha
1-2 češnja češnjaka
½ srednje crvene paprike babure
2½ žlice kapara
50 g tostiranih badema
mali svežanj metvice
Priprema:
Lubenicu narežite na kockice i prebacite u zdjelu s nasjeckanom ljutikom. Dodajte 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i balzamični ocat, a zatim začinite svježim crnim paprom. Pokrijte i stavite u hladnjak na oko 15-20 min.
U tavi zagrijte ulje pa popržite kockice odstajalog kruha dok ne porumene. Dodajte češnjak, čili i kapare i pržite još minutu pa ubacite bademe. Maknite s vatre, dodajte natrganu mentu.
Premažite halloumi s malo ulja i zagrijte grill tavu. Pecite sir s obje strane dok se tek ne počne topiti, ali još uvijek zadrži svoj oblik.
Lubenicu i ljutiku pomiješajte s ostatkom listića mente i malo soli. Podijelite na četiri tanjura ili sve složite na pladanj za posluživanje. Stavite vrući halloumi na vrh, iscijedite malo soka od limuna i pospite mješavinom krušnih mrvica i kapara. Poslužuje se odmah.
Ledene lizalice
Sastojci
900 g lubenice
2 žlice šećera
5 žlica soka od limete (oko 3 limete)
2 žlice naribanog đumbira
Priprema:
Lubenicu očistite od koštica pa uje narežite na kocke i stavite u blender s ostalim sastojcima (ili upotrijebite štapni mikser) i miksajte dok ne postane glatko. Uklonite pjenu, ostatak podijelite u kalupe za sladoled i zamrznite preko noći.