StoryEditor
ShowbizBez dlake na jeziku

Splitska pjevačica oštro udarila po Plenkoviću: 'Ne trebaš ugasit niti jednu jedinu travku, al probaj biti čovjek pa barem predaj ostavku!'

20. srpnja 2017. - 21:04
8935900

Svatko je na katastrofalni ovotjedni splitski požar reagirao na svoj način. Marija Dragičević, 26-godišnja pjevačica Stijena, primjerice, napisala je pjesmu, a u njoj i pozvala premijera Plenkovića na davanje ostavke. Poručila mu je, citiramo: "Ne trebaš ugasit, niti jednu jedinu travku, al' probaj biti čovjek, pa barem predaj ostavku."

Možda ne bi ubacila te riječi da ga nije na TV-u vidjela tijekom obilaska zgarišta i počula pritom što on misli o splitskom požaru i stanju na terenu.

Plenković je nedugo nakon toga krenuo ekspresno put Zagreba, a Marija, splitska Dubrovkinja, sjela je i napisala pjesmu koju je FB grupa posvećena hrabrim vatrogascima odmah podijelila na svojim stranicama. Od tog je trenutka zovu sa svih strana, čestitaju joj, kaže kako ima petlje, komentiraju njezine riječi...

– Je, isprovocirao me njegov osmijeh, to titranje na ustima dok je pričao o interesantnosti situacije, senzaciji i ostalim stvarima. A moj je kraj gorio, ljudi su bježali. Zato sam mu u rimi poručila da bude čovjek, da dade ostavku, jer nisam mogla prihvatiti taj njegov ležeran stav i osmijeh. To nije bila senzacija, to je bila borba. Znam, znam, neće on to možda ni vidjeti, ni pročitati. Ali voljela bih da mu netko kaže. Pa da se makar na sekundu zapita, da mu prođe misao kroz glavu – pa jesam li se morao pritom nasmijati dok sam to govorio? Je li možda pomoć stigla prekasno? Samo to i ja bi bila sretna – kaže.

Rođena je u Dubrovniku u ratnim godinama i kao beba s nekoliko mjeseci života s obitelji došla u Split. Tu je završila Hotelijersko-ugostiteljsku školu, nakon toga se zaposlivši kao konobarica u kafiću u kojoj je redovni gosti, što znaju koliko moćan glas ima, često umole da im otpjeva hit-skladbu Stijena "Ima jedan svijet". Paralelno je završila i glazbenu školu, svira klavir i pjevanje obožava.

Prije dvije godine slučajno je došla u kontakt s Mišom Limićem iz Stijena, i odmah uletjela u postavu. Sviđa joj se, kaže, njihov način glazbenog razmišljanja, žanr koji se tu stvara, povezanost ekipe. U Miši je našla mentora i prijatelja, a u bendu sigurnost koja joj puno znači na turbulentnoj estradi.– Konobarim jer se od nečega živjeti mora. Nije mi to životna ambicija, ali mora se. Od nečega se isto tako mora i početi. Već sam dugo u tome, nije lagan posao, ali uporna sam i znam da ću jednom živjeti od glazbe. Nisam tip koji će karijeru graditi na pjesmuljcima, seksi razgolićenim fotkama i skandalima. Ne smeta mi ako itko tako želi napredovati, ali za sebe želim da me prvenstveno čuju. A tek onda vide. Uz Stijene, s kojima imamo puno radnih planova, ali i po mojim pjesmama, na našem i engleskom jeziku koje čekaju svoje vrijeme za izlazak u javnost – veli.

Kaže i kako joj stihovi padaju u tren, počesto su angažirani, upravo kao ovi tek namah inspirirani požarom. No kada se zagrebu, ispod njih izleti priča o realnoj nam svakidašnjici, položaju malog čovjeka, mladosti koja bježi trbuhom za kruhom, nemoći, hrabrosti običnih ljudi, političkoj eliti... Da se nije ozlijedila, kaže, bila bi na rubu grada, u Žrnovnici, pomagala bi kako god može. Stala bi uz bok Torcidi i Bad Blue boysima koji su tu noć, taj dan, zakopali ratne sjekire kao da ih nikada nije ni bilo. Vjerojatno bi ih i pitala hoće li ih nakon ovoga opet otkopati, i vrijedi li to takvog truda.

– Ne mogu ne primijetiti umor našeg svita na sve ono što nam se događa. Taj krug u kojem nas političari, bez želje i volje stalno vrte. Zato pišem angažirane pjesme. I parodije. Parodije obožavam, napisala sam ih puno. Jedna od njih govori o mukama radnika – naših jadnika, a napisana je na glazbu Severinina hita "Uzbuna". Neki me pitaju koliko mi treba za pjesmu. Ma šta mi treba. To samo iziđe iz mene – kaže Marija Dragičević.


O vatrogascima i eliti

Gledam vijesti,
Novine čitam,
Tuga ne staje,
U čudu se pitam
Kakvo je zlo u čovjeku tom
Pa je pustio da gori
Moja zemlja,
Voljeni moj dom...
Iz nečije zabave,
Iz nečijeg hira,
Usudio se netko
Moju svetinju da dira...
Starcima i djeci
Domove da otima,
Besramno se igra
Tuđim životima?
Snašlo nas je tužno doba,
Dokle seže ljudska zloba?!
Plenković se samo smješka,
Situacija, kaže, nije teška,
Zato što je Split
Velika senzacija,
"Nije bilo stihije",
A gorjela je
Cijela Dalmacija.
Uzeše nam sve novce,
Al mi smo i dalje
Njihove vjerne ovce.
Pa kakvi su to ljudi
što državu nam vode?
Pa ih iznova biramo,
O glupi, o jadni
Napaćeni narode!
Našoj dragoj Vladi
Samo veliko hvala
Što je tako hitro
Dalmaciji pomoć dala,
Mora da je slučaj jako alarmantan,
Kad je Plenkoviću požar
citiram,"interesantan".
Ne trebaš ugasit
Niti jednu jedinu travku,
Al probaj biti čovjek
pa barem predaj ostavku.
Svi ste vi glumci,
Obični, prljavi prasci,
Vašu plaću zaslužili su
Naši hrabri vatrogasci.
Dok se elita mirne duše
Na počinak svoj sprema,
OBIČAN se čovjek bori,
Čini čuda, a opreme on nema.
Nema više između nas zida,
Zagrljeni sad su
Dinamo i Torcida,
Ujedinila se sada cijela nacija,
Ne damo te, Vilo naša,
Jaka je Dalmacija!


Parodija na Severininu 'Uzbunu'

Ja ne znam za sebe, računice slijede
Od svakog petnaestog, ja mislim na tebe
Na smjeni ja pijem, od gazde se krijem
Kako bez para živim, bolje je da me nije!
Gdje je ta kuverta, zovem sve koje znam
Ma da je nađu, mada znam, gazda sam
Neće on jer je gad, Ooo dati plaću
Uzbuna, čuju se kolege, istina, gazda nam je degen
Uzbuna, ove smjene loše, moje ruke samo su da troše
Uzbuna, čuju se kolege, istina, gazda nam je degen
Uzbuna, ove smjene duge, moj novčanik umrijet će od tuge
Para opet fali, šta ste mi to dali
Iznos na bankomatu sramotno je premali
Dobivam istu plaću, dok računi samo skaču
Ali njih to baš ne brine, živimo od crkotine (Strpi se do mirovine)
Gdje je ta kuverta, zovem sve koje znam
Ma da je nađu, mada znam gazda sam
Neće on jer je smrad, Ooo dignit plaću
Uzbuna čuju se kolege, cipele torbice i gege
Uzbuna ove smjene loše, moje ruke samo su da troše
Uzbuna čuju se kolege, istina gazda nam je degen
Uzbuna ove smjene duge, moj novčanik umrijet će od tuge!

 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 03:26