StoryEditor
ShowbizBestidna zabava

Moulin Rouge slavi 130. rođendan: usprkos kritikama, golišave plesačice i dalje nastupaju dva puta svake večeri, 'mlin' godišnje čak posjeti 600.000 gostiju, a popije se 250.000 boca šampanjca

Piše Marija Čović
6. listopada 2019. - 12:03

Hej, Wales, ti plaćaš šampanjac!

Premda joj je jedna noga bila visoko u zraku, a lice skriveno iza podignute suknje, to je s pozornice princu od Walesa, budućem britanskom kralju Edwardu VII., doviknula La Goulue (umjetničko ime plesačice Louise Weber), kad ga je prepoznala za jednim od stolova u pariškom Moulin Rougeu 26. listopada 1890. godine.

Godinu poslije La Goulue je ovjekovječena na prvom posteru Moulin Rougea koji je napravio slavni slikar Henri de Toulouse-Lautrec. Ove nedjelje 6. listopada, legendarni "crveni mlin", jedna od glavnih pariških turističkih atrakcija, slavi 130. rođendan, a predstave su još uvijek vjerne tradiciji utemeljenoj na počecima kad su se žene koje su danju zarađivale pranjem rublja noću pretvarale u plesačice.

Moulin Rouge izgrađen je u vrijeme mira i prosperiteta u Parizu, u razdoblju poznatom kao "belle epoque", iste godine kao i Eiffelov toranj koji je bio ulaz na Svjetsku izložbu, sto godina nakon pada Bastille. Kultna vjetrenjača podsjeća na parišku prošlost kad je Montmarte bio seoce puno vjetrenjača i mlinova koji su se koristili za mljevenje žita, prešanje grožđa...

"Crveni mlin" su zajednički osnovali Charles Zidler i Joseph Oller,koji je bio i vlasnik pariške Olympije. Namijenjen pripadnicima svih staleža koji su mogli uživati u "bestidnoj" zabavi, Moulin Rouge su odmah zavoljeli brojni umjetnici, među njima i Toulouse-Lautrec, čiji su posteri i slike kabareu osigurali brzu popularnost i međunarodnu slavu.

Originalno zdanje Moulin Rougea uništeno je u požaru u veljači 1915. godine, koji je vjerojatno izazvao kratki spoj, a ponovno se otvorio 1921. godine, na njegovoj su pozornici nastupali Edith Piaf, Frank Sinatra, Dean Martin, Josephine Baker... Gala priredba povodom stotog rođendana, 6. listopada 1989. godine, okupila je brojna slavna imena među kojima su bili Charles Aznavour, Lauren Bacall, Ray Charles, Tony Curtis, Ella Fitzgerald, Gipsy Kings, Jerry Lewis, Jane Russell, Esther Williams...

S dvije izvedbe svake večeri, 60 plesačica i plesača iz 14 zemalja zabavlja 600.000 gostiju, koji godišnje posjete rodno mjesto modernog oblika can-cana i usput popiju oko 250.000 boca šampanjca.

Usprkos kritičarima koji tvrde kako su neki aspekti predstava, prvenstveno činjenica da je dio plesačica u toplesu ili nose prozirne kostime, seksistički i nisu u skladu s današnjim vremenom, popularnost Moulin Rougea ne blijedi.

Ništa se nije promijenilo ni kad su se na 125. godišnjicu Moulin Rougea 2014. dvije aktivistice feminističke skupine "Femen" popele na krov i vikale da ženska tijela ne bi smjela biti na prodaju.

A iza scene, gdje posjetitelji koji uživaju u predstavama nemaju pristupa, odvija se druga vrsta koreografije, sofisticirana mašinerija promjene scena i kostima kako bi se sve odvijalo "po špagi".

Plesači, pomoćnici, tehničari i svi ostali moraju biti savršeno organizirani, već i sasvim mala pogreška ili kašnjenje mogu značiti veliki problem, od vitalnog je značenja biti u pravo vrijeme na pravome mjestu.

Svaka predstava zahtijeva tisuću kostima, svi su izrađeni u radionici koja desetljećima opskrbljuje Moulin Rouge, a svaki izvođač mora promijeniti između deset i 15 kostima po predstavi, s otprilike 90 sekundi za presvlačenje prije nego što ponovno izađu na scenu.

Sa završetkom svake točke ponavlja se isti scenarij, plesači jure iza pozornice gdje ih po redu čekaju živopisni, bogato ukrašeni kostimi koje je pripremila vojska pomoćnika. Svatko u svakom trenutku zna kamo treba ići i što činiti, koji kostim obući za sljedeću točku...

#PARIS#OBLJETNICA#MOULIN ROUGE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 12:39