StoryEditor
Glazbasve bilo je muzika

Ljubovala je s Milesom Davisom, družila se sa Sartreom i Duras, bila ikona francuske šansone, sve je to stalo u 93 godine Juliette Greco

24. rujna 2020. - 14:31
Juliette Greco u Louvreu 2016. godine  AFP

"Juliette Greco pridružila se Brelu, Ferreu, Brassensu, Aznavouru... u Pantheonu francuske šansone. Njezino lice i njezin glas i dalje će nas pratiti u životu. 'Muza Saint-Germain-des-Presa' je besmrtna", napisao je na tweetu francuski predsjednik Emmanuel Macron odavši počast pjevačici Juliette Greco, ikoni francuske šansone, koja je umrla u srijedu u 93. godini.

Juliette Gréco rođena je 1927. u Montpellieru, a rano djetinjstvo provela je u blizini Bordeauxa kod djeda i bake nakon rastave roditelja. S majkom i sestrom Charlottte preselila se u Pariz. Tijekom njemačke okupacije Pariza, majka i njezina sestra su uhićene i poslane u koncentracijski logor za žene, u Ravensbrück u sjevernoj Njemačkoj, dok je tinejdžerica Juliette izbjegla deportaciju. Zatvorena je u Fresnesu u južnom predgrađu Pariza, odakle je puštena 1942. godine.

image
Juliette Greco Prijateljevala je s književnicima kao što su Marguerite Duras, Jean-Paulom Sartreom i Simone de Beauvoir

S 15 godina, bez obitelji, jer majka i sestra su se iz Njemačke vratile tek 1945. godine, utočište je pronašla kod majčine prijateljice Helene Duc, koja je živjela nedaleko od četvrti Saint-Germain-des-Pres. Tamo je otkrila pariški kulturni i intelektualni život, kao i politiku.

ISTINSKA LJEPOTICA

Bila je istinska ljepotica koja je u svojoj 20. godini glasom i ljepotom zadivila intelektualce i umjetnike te poznate pariške četvrti. Obično odjevena u elegantnu, ali mračnu crnu boju, Greco je interpretirala tekstove Jean-Paula Sartrea, pjesnika Jacquesa Preverta i Jeana Cocteaua, dramatičara Bertolta Brechta i skladatelja poput Lea Ferrea, Guya Bearta, Georgesa Brassensa i Sergea Gainsbourga.

image
Pjevačica u Nici 1951. godine, razdoblje Pariza u doba egzistencijalizma opisala je u autobiografskoj knjizi 'Jujube'
 

Prijateljevala je s književnicima kao što su Marguerite Duras, Sartre, Simone de Beauvoir i vodila večere u mitskom kabareu "Le Tabou". U to je vrijeme upoznala i slavnog američkog trubača Milesa Davisa, s kojim je imala avanturu. To životno razdoblje Pariza poslije rata i u doba egzistencijalizma opisala je u autobiografskoj knjizi iz 1983. "Jujube".

Oproštajnu turneju Juliette Gréco je započela početkom 2015. godine, sa željom da posjeti sve gradove koji su obilježili njezinu karijeru. Svoj 89. rođendan proslavila je na sceni. No, u ožujku 2016. doživjela je moždani udar u hotelu u Lyonu, gdje se zaustavljala prije koncerta u Alsaceu. Hospitalizirana, bila je prisiljena prekinuti turneju. Iste godine izgubila je i svoju kćer jedinicu.

– Strašno mi nedostaje pjevanje. To je bio smisao mog života: pjevati! Pjevanje ispunjava potpuno, tijelo, instinkt, glavu – rekla je nedavno pjevačica u intervjuu objavljenom u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. listopad 2020 06:39