StoryEditor
ShowbizPoziv koji se ne propušta

Mlada Splićanka u gradu šansone: pjevat će u čast legendarnom glazbeniku i predstavljati Hrvatsku; Otkriva nam i da Split čeka zanimljiv glazbeni događaj

8. listopada 2019. - 21:09

Pariz, najljepši u ranu jesen, ovih će dana opet osvojiti splitsku pjevačicu Anu Opačak, koju u gradu šansone ovog četvrtka očekuje nastup na koncertu posvećenom lani preminulom legendarnom francuskom glazbeniku Charlesu Aznavouru.

Pozivnica je došla iz UNESCO-a, u čijem će se pariškom sjedištu održati međunarodni spektakl sa sudionicima pristiglima iz 15-ak zemalja svijeta. Svaki od sudionika koncerta dvjema će Aznavourovim skladbama odati počast legendarnom pjevaču koji je ljepotu francuske šansone proslavio diljem svijeta. Hrvatsku će predstavljati Ana, zaljubljenica u francuski jezik i kulturu, koja je sa svojom udrugom "Prokultura Split" prošle godine u nekoliko hrvatskih gradova organizirala niz koncerata posvećenih francuskoj glazbenoj legendi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ANA OPACAK (@anaopacak) on

– To je poziv koji se ne propušta i jako se radujem što ću pjevati na koncertu posvećenom ovom velikanu. S obzirom na to da se naša zemlja malo kasnije uključila u projekt, neke su pjesme ostali sudionici već prethodno rezervirali. No, možda je i bolje tako, imala bih veliki problem koje skladbe iz njegova pozamašnog opusa odabrati. Izbor je pao na "Toi et moi" i "Plus bleu que tes yeux", dvije prelijepe pjesme, meni osobito drage. Dakle, u utorak polijećem za Pariz, u subotu je povratak kući, i jako se radujem što se opet vraćam u taj prekrasan grad. Uz Split, najlipši i meni najdraži grad na svitu, Pariz također zauzima posebno mjesto – kaže Ana.

Hommage Aznavouru neće biti njezin jedini nastup u Parizu, jer u srijedu je čeka i koncert u hrvatskom veleposlanstvu, gdje će se predstaviti hrvatskom i francuskom šansonom. I za jednu i za drugu prigodu, objasnila nam je, pripremila je i pomno odabranu garderobu – odlučila se za haljine koje potpisuju splitske kreatorice, izvorni domaći proizvod, i koje je odlučila prezentirati u svjetskoj modnoj prijestolnici. A uz radne obveze, naći će se vremena i za ponovni obilazak prelijepih pariških lokacija. Društvo će joj na putovanju i o svojem trošku, objasnila nam je Ana, praviti suprug, pa će se petodnevni izlet pretvoriti i u malo romantično putovanje. S Parizom drukčije ne ide.

– Parizu, evo me opet, sedam godina nakon zadnjeg boravka, također radnog nastupa, i to na Gibonnijevu koncertu na koji me je pozvao kao gošću. I ovaj će put biti spektakl na kojem će sudjelovati i pjevači iz Armenije, odakle podrijetlo vuku Aznavourovi roditelji. Sudjelovat će i brojni glazbenici, zbor i solisti iz raznih zemalja. Sve u svemu, puno prekrasne šansone, skladbi koje je on svojim glasom, svojom ljubavlju za taj glazbeni izričaj, pronio cijelim svijetom – veli Ana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ANA OPACAK (@anaopacak) on

Mlada splitska pjevačica nije odabrana slučajno: istaknuta je frankofilka, iznimno aktivna na tom području, i organizatorica brojnih koncerata francuske šansone. U Splitu će uskoro opet imati reprizu jednog takvog, što će zasigurno obradovati brojne ljubitelje ovoga glazbenog žanra. Baterije će sada moći napuniti u Gradu svjetlosti, koji je već davno prestala gledati očima uobičajenog turista. Taj dio "posjeta" odradila je već davno, pa joj svaki novi dolazak daje šansu da upozna neke nove djeliće Pariza.

– Uvijek ima neka nova šarmantna uličica u starom dijelu grada, koji obožavam. I uvijek se volim popeti preko onih tisuću skalina koje me vode na Montmartre. Obožavam pogled na grad koji se pruža s tog vidikovca. I uvijek me čeka neka nova galerija, neka fina slika, reprodukcija ili poster koji volim kupiti kao podsjetnik na grad koji jako volim. I uvijek volim nešto fino pojesti dok iz nekog šarmantnog bistroa proučavam i upijam atmosferu pariškog života – veli Ana Opačak.

Večer šansone u Splitu

Split uskoro čeka i jedna vrlo zanimljiva manifestacija, Dani francuskog jezika i kulture, u organizaciji 'Prokulture Split', te u studenom tradicionalna Večer francuske šansone.

 

Izdvojeno

12. srpanj 2020 12:18