StoryEditor
Showbizzvijezda tamnog sjaja

Leonardo DiCaprio samo glumi ekološkog aktivista: leti privatnim avionima i odmara se na jahti koja proizvodi goleme količine ugljičnog dioksida

Piše PSD
10. siječnja 2022. - 19:33

Posljednjih dana 2021. Leonardo DiCaprio i njegovi prijatelji otputovali su na otok St. Barts (Sveti Bartolomej) na Karibima, koji je mjesto okupljanja superjahti i superbogataša. Glumac je unajmio superjahtu vrijednu 150 milijuna dolara za proslavu Nove godine i odmor.

Ta jahta je 97 metara duga plovilo Vava II, u vlasništvu milijardera i poduzetnika Ernesta Bertarellija. Posjeduje smještaj za 36 osoba i 34 člana posade, vlastitim helidrom i impresivnu maksimalnu brzinu od 20 čvorova zahvaljujući četiri snažna MTU dizelska motora. Kako se doznaje, DiCaprio se još odmara na Vavi II., a britanski Daily Mail izvještava da jahta putuje milju na dan, piše Davor Andrić za HAK reviju.

image
St. Barts na Karibima, luka u kojoj je DiCaprio bacio sidro. U prvom planu ipak nije njegova jahta
AFP

Nekome tko nije svjestan DiCapriove druge najveće strasti nakon glume, ovo se čini kao savršen život. Odmor na udaljenim lokacijama, neradni dani provedeni u sunčanju dok vojska poslužitelja udovoljava svakom vašem hiru i želji. Prijatelji s kojima možete razgovarati, tu su i njegova djevojka te gotovo maksimalna privatnost.

image
DiCaprio na prosvjednome maršu za klimu u Washingtonu 2017. godine. Na jahti misli o drugim stvarima
Jose Luis Magana/AFP

No bit je u tome da se DiCaprio predstavlja kao ekolog. On svima govori da moraju smanjiti putovanja avionom, izbjegavati krstarenja, manje voziti i donijeti mudrije odluke o prehrani. DiCaprio čini to dok je u privatnim zrakoplovima koji ga odvoze na privatne jahte poput Vave II. Odnosno, koristi dva oblika prijevoza koji najviše zagđauju i to samo zbog svog užitka.

Vava II u samo 11 km proizvede ugljičnoga dioksida koliko prosječni automobil u cijeloj godini. Dakle, proizvede 238 kg ugljičnog dioksida po milji – gotovo onoliko koliko prosječni automobil ispusti u dva mjeseca.

image
Ernesto Bertarelli vlasnik je jahte na kojoj plovi DiCaprio
Jaime Reina/AFP

Točenje goriva za Vavu II, za putovanje od 5700 milja (9173 km), košta procijenjenih 340.000 dolara. Većinu ljudi na kugli zaemljskoj nije briga gdje se glumac odmara, ali kada docira svima, a ponaša se suprotno svojim idejama, onda je to licemjerno, piše Davor Andrić za HAK reviju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 06:53