stdClass Object ( [id] => 273381 [title] => Kako stvoriti svoj cvjetni raj - saznajte od autora najljepšeg splitskog vrta [alias] => kako-stvoriti-svoj-cvjetni-raj-saznajte-od-autora-najljepseg-splitskog-vrta [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Zamislite ovakvu situaciju: uselili ste se u novi stan koji ima veliki balkon, terasu ili čak mjesta za vrt, i htjeli biste taj prostor ukrasiti biljem, tako da izgleda kao iz magazina. Imate dvije mogućnosti: jedna je poći u prodavaonice ukrasnog bilja, kupiti palme, već oblikovane grmove šimšira – znate one biljke od kojih vrtlari u britanskim filmovima rade skulpture - rascvjetane begonije, paučinastu šparožinu ili što već želite, sve već izraslo u lijepim posudama od terakote, lijepo to posložiti po terasi ili balkonu, i stvar je gotova: za tren oka dobili ste atraktivan prostor.

Druga je mogućnost poći u prodavaonice koje se bave prodajom ukrasnog bilja, kupiti palme, šimšir, begonije, šparožinu ili što već želite, ali kao sadnice. Imat ćete atraktivan balkon, terasu ili vrt, ugodan prostor u sjeni cvijeća – ali tek za koju godinu, nakon što puno vremena, volje, strpljenja i novca uložite u sadnju, presađivanje, njegovanje, oblikovanje, učenje i skupljanje iskustava, po sistemu pogrešaka i pogodaka.

Zatekao pustoš

Za Slobodana Brkljaču nije bilo dileme – kad se prije više od desetljeća uselio u novi, prizemni stan u splitskom kvartu Plokite, ispred kojeg je bila pusta livadica s jednim oleandrom, bolesnim limunom, arzelinkom i nešpulom, odlučio se na onu drugu varijantu.

- Odmah sam vidio tu sliku: otvoriš vrata i uđeš u zeleni raj!



Deset godina trebalo mu je da oformi taj raj, vrt na pedesetak "kvadrata"' pun bilja - i cvjetnica, i trajnica, i grmova i lončanica, svega – a trebat će mu još jedna godina da hortikulturni "građevinski radovi" završe i da može reći: e, sad imam gotov vrt koji treba samo održavati.

Puno je ljudi koji uzgajaju cvijeće po svojim balkonima, s većim ili manjim uspjehom, no puno je i onih koji tek pristižu u redove uzgajivača-amatera, opremljeni tek željom da budu okruženi lijepim, da stvore svoju vlastitu oazu, bez velikih, često bez ikakvih znanja o tome odakle krenuti.

Savjete upravo o tome – kako početi uzgajati ukrasno bilje za vlastiti gušt i kako u tome uspjeti – potražili smo kod Slobodana Brkljače, velikog ljubitelja ukrasnog bilja i cvijeća, esteta koji ljepotu traži i nalazi u detalju. "Pretresli“ smo njegovo iskustvo uzgoja bilja u kojemu je – što bi mogao biti i prvi savjet svakom uzgajivaču – najviše bilo strpljenja.

Potvrda Slobodanove uspješnosti više je nagrada i priznanja dobivenih za uređenje vrta koji je, zapravo, uljepšana i oplemenjena javna površina pod njegovim prozorom. Najnovija nagrada stigla je prije koji dan, kad je Slobodan Brkljača, na natječaju "Slobodne Dalmacije" i "Parkova i nasada", osvojio prvo mjesto u kategoriji najljepšeg vrta stambene zgrade.

Isplanirao i počeo...


U svom uzgajivačkom stažu puno se koristio knjigama o uzgoju cvijeća, iskustvima drugih, a od velike pomoći bio mu je i brat Josip, inženjer agronomije.

- Prvo sam premjerio prostor i isplanirao gdje ću posaditi živicu. Izabrao sam ligustrum. Zimzelene je vrste pa iako ga jaka zima može natjerati da odbaci lišće, ono brzo ponovno izbije čim malo zatopli. Za razliku od šimšira, raste brzo.

Onda je krenuo nabavljati bilje. Nije to bio posao koji se brzo obavi, dapače: trajao je godinama. Iako je neke biljke dobio na dar, uglavnom ih je kupovao kao presadnice, a za mnoge od biljaka koje mu danas krase vrt Slobodan je zapravo pravi pravcati spasitelj:



- Kupovao sam ih po dućanima kad su već bile otpisane pa su prodavane za vrlo mali novac. A ja bih ih njegovao i oporavio. Gliciniju sam, recimo, kupio za dvije kune – malu, osušenu, sparušenu grančicu na samrti…

Zasadio ju je pored postojećeg stabla ligustruma, oko kojega se oporavljena glicinija ovijala, dosegla visoku krošnju i premrežila je onim svojim cvjetnim lijanama. Prije mjesec dana radnici "Parkova i nasada“ potkresali su krošnju ligustruma, a petnaestak centimetara debelo deblo glicinije presjekli su malo iznad tla.

Trebalo je to učiniti jer je sve već zagušilo prostor i stvaralo preveliku sjenu. No odsječena glicinija koja je ostavila duboke tragove zasječene u kori stabla, pustila je mladicu: nema sumnje, biljčica spašena na samrti još će dugo živjeti.

Spasio kaktus


U relativno malom pitaru Slobo u vrtu ima i golemi, valjda metar i pol visoki kaktus. I njemu je spasitelj:

- Prije godinu dana vraćao sam se s posla, i na jednom križanju, kraj kontejnera ugledao ovaj kaktus. Parkirao sam, uzeo ga, izboo se, pomaknuo sic, nekako ga ukoso polegao i donio. Ovakvi kaktusi pećinari znaju narastu i više od tri metra.



Među prvim biljkama koje je posadio bio je australski lan i aukuba japonica. Danas ni sam ne zna koliko vrsta biljaka ima: na zapadnoj strani, u dosta polusjene, vrt mu krase vodenice, begonije, petunije, surfinije, bršljan, šparoga, juka, jorgovan, prekrasna kamelija (kupljena u pola cijene) cikas i druge palme, razne penjačice, bambus (koji je zajedno s busenom zemlje donio iz Solina), kao i oleandar, lovor-višnja i bršljan, poznate kao otrovne biljke.

Traži i uštedi

Uzgoj ukrasnog bilja tražio je i prilično novca, ali nema cijene kojom bi se sve to moglo obuhvatiti. Neprocjenjivo je, kaže Brkljača.

Ipak, u onom najpraktičnije financijskom dijelu snalazio se pa je, osim cvijeća, i sve ostalo, prije svega pitare, kupovao na sniženjima i akcijama. Redom su to lijepi pitari od keramike i terakote; oni koji su koštali 400, kupljeni su za 200 ili manje kuna. Treba samo uložiti volju i vrijeme u obilazak prodavaonica, ili zgrabiti priliku kad nenadano naiđe.

Po kamen je išao u Kotlenice, kupovao ploče benkovačkog kamena, granitne kocke, oblutke… Svake godine na proljeće treba kupiti zemlju – najbolje supstrat prilagođen određenoj vrsti - pa su tu sredstva za prihranjivanje, sredstva protiv štetnika…



Prskanje votkom

Kad smo već spominjemo sredstva protiv štetnika, što se lisnih ušiju tiče za njihovo uništavanje davno je, još kao srednjoškolac, pronašao neobično sredstvo: napale su neku biljku, ne sjeća se više koju. Čuo je da pomaže prskanje razblaženog alkohola, no u njegovoj verziji bila je to čista vodka kojom je prskao lišće, brišući ga potom "navodkanom" vatom. I uspjelo je. Recept je zadržao do danas, samo što umjesto votke koristi rakiju.

Na koncu, nema biljke od koje je odustao.

- Oko svake se trudim. Rododendron mi je uspio tek iz trećeg pokušaja. Imam magnoliju, kupljenu kad je bila puna cvjetova, a sad mi ne cvjeta, nešto joj ne odgovara. Moram pronaći uzrok, možda je premjestiti…

Još jednu godinu i kreacija je završena: više nema mjesta za nove pitare, nove grmove ili staze. Ostaju samo uobičajeni poslovi oko njegovanja biljaka. Ukratko – čisti gušt.

Lidija Gnjidić, foto: joško ponoš / cropix

Najtraženije surfinije

Za balkone su najtraženije surfinije koje cvjetaju cijelu sezonu, imaju cvjetove različitih boja, i često se drže u visećim pitarima. Tražene su zatim blagene, paparosa – biljka koja tjera komarce i mušice, gazenija, a po balkonima se da vidjeti i puno petunija, kadifica i đirana.
Od penjačica puno se traži sandolina, atraktivna zimzelena biljka mesnatih listova i s puno cvjetova.
Godišnji odmor i zalijevanje

Najbolji način održavanja bilja u kući, na balkonu ili terasi dok ste vi na godišnjem odmoru jest – ostaviti ključ osobi od povjerenja koja će ga redovito zalijevati. Ako te mogućnosti nema, ostaje kupiti plastične posude koje se napune vodom i zabodu u zemlju, natapajući je malo po malo. Snalažljiviji u te svrhe koriste plastične boce. Postoje i pitari s prostorom za vodu iz kojeg se biljka napaja, no to je rješenje za najviše tjedan dana.
Đirane vole mnogi

Pelargonije, poznatije kao đirani, osobito su omiljena biljka koja od proljeća do jeseni cvjeta u različitim bojama. Prepoznatljiva je slika Dalmacije điran na prozoru raširenih škura ili na skalinama u dvoru. Mnogima je među slikama iz djetinjstva ostala ona s điranom posađenim u plavo-bijelim Ininim limenkama, crveno- bijelim limenkama Podravkine marmelade ili starim kuhinjskim loncima na točkice.

Mnogi đirane vole i zato što se radi o prilično nezahtjevnoj biljci koju je dovoljno držati na sunčanom i toplom mjestu, redovito zalijevati, ljeti joj dodavati tekućeg gnojiva, a zimi je skloniti u zatvoreno. Dobro je redovito uklanjati ocvale cvjetove i požutjele listove, kao i listove na kojima su se pojavile mrlje.

Pravi ljubitelji žale, inače, za nekadašnjim višegodišnjim sortama đirana, onima s baršunastim listovima. Moderne sorte uglavnom su jednogodišnje, imaju neobičnije boje cvijeta i više nijansi zelene boje lista.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čarobni đardin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-14 16:52:17 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-14 17:11:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-14 20:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22530 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/14/slobo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4697070 Threads: 3 Questions: 158885308 Slow queries: 68754 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4700513 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/prostorija/kako-stvoriti-svoj-cvjetni-raj-saznajte-od-autora-najljepseg-splitskog-vrta-273381 [printLink] => /mozaik/prostorija/kako-stvoriti-svoj-cvjetni-raj-saznajte-od-autora-najljepseg-splitskog-vrta-273381?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217172 [name] => najljepšivrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepsivrt [link] => /tag/najljepsivrt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344392 [name] => vrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrt [link] => /tag/vrt ) [2] => stdClass Object ( [id] => 305738 [name] => cvijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cvijece [link] => /tag/cvijece ) [3] => stdClass Object ( [id] => 217175 [name] => slobodanbrkljača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodanbrkljaca [link] => /tag/slobodanbrkljaca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čarobni đardin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako stvoriti svoj cvjetni raj - saznajte od autora najljepšeg splitskog vrta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-12-33-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/14/slobo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/14/slobo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Zamislite ovakvu situaciju: uselili ste se u novi stan koji ima veliki balkon, terasu ili čak mjesta za vrt, i htjeli biste taj prostor ukrasiti biljem, tako da izgleda kao iz magazina. Imate dvije mogućnosti: jedna je poći u prodavaonice ukrasnog bilja, kupiti palme, već oblikovane grmove šimšira – znate one biljke od kojih vrtlari u britanskim filmovima rade skulpture - rascvjetane begonije, paučinastu šparožinu ili što već želite, sve već izraslo u lijepim posudama od terakote, lijepo to posložiti po terasi ili balkonu, i stvar je gotova: za tren oka dobili ste atraktivan prostor.

Druga je mogućnost poći u prodavaonice koje se bave prodajom ukrasnog bilja, kupiti palme, šimšir, begonije, šparožinu ili što već želite, ali kao sadnice. Imat ćete atraktivan balkon, terasu ili vrt, ugodan prostor u sjeni cvijeća – ali tek za koju godinu, nakon što puno vremena, volje, strpljenja i novca uložite u sadnju, presađivanje, njegovanje, oblikovanje, učenje i skupljanje iskustava, po sistemu pogrešaka i pogodaka.

Zatekao pustoš

Za Slobodana Brkljaču nije bilo dileme – kad se prije više od desetljeća uselio u novi, prizemni stan u splitskom kvartu Plokite, ispred kojeg je bila pusta livadica s jednim oleandrom, bolesnim limunom, arzelinkom i nešpulom, odlučio se na onu drugu varijantu.

- Odmah sam vidio tu sliku: otvoriš vrata i uđeš u zeleni raj!



Deset godina trebalo mu je da oformi taj raj, vrt na pedesetak "kvadrata"' pun bilja - i cvjetnica, i trajnica, i grmova i lončanica, svega – a trebat će mu još jedna godina da hortikulturni "građevinski radovi" završe i da može reći: e, sad imam gotov vrt koji treba samo održavati.

Puno je ljudi koji uzgajaju cvijeće po svojim balkonima, s većim ili manjim uspjehom, no puno je i onih koji tek pristižu u redove uzgajivača-amatera, opremljeni tek željom da budu okruženi lijepim, da stvore svoju vlastitu oazu, bez velikih, često bez ikakvih znanja o tome odakle krenuti.

Savjete upravo o tome – kako početi uzgajati ukrasno bilje za vlastiti gušt i kako u tome uspjeti – potražili smo kod Slobodana Brkljače, velikog ljubitelja ukrasnog bilja i cvijeća, esteta koji ljepotu traži i nalazi u detalju. "Pretresli“ smo njegovo iskustvo uzgoja bilja u kojemu je – što bi mogao biti i prvi savjet svakom uzgajivaču – najviše bilo strpljenja.

Potvrda Slobodanove uspješnosti više je nagrada i priznanja dobivenih za uređenje vrta koji je, zapravo, uljepšana i oplemenjena javna površina pod njegovim prozorom. Najnovija nagrada stigla je prije koji dan, kad je Slobodan Brkljača, na natječaju "Slobodne Dalmacije" i "Parkova i nasada", osvojio prvo mjesto u kategoriji najljepšeg vrta stambene zgrade.

Isplanirao i počeo...


U svom uzgajivačkom stažu puno se koristio knjigama o uzgoju cvijeća, iskustvima drugih, a od velike pomoći bio mu je i brat Josip, inženjer agronomije.

- Prvo sam premjerio prostor i isplanirao gdje ću posaditi živicu. Izabrao sam ligustrum. Zimzelene je vrste pa iako ga jaka zima može natjerati da odbaci lišće, ono brzo ponovno izbije čim malo zatopli. Za razliku od šimšira, raste brzo.

Onda je krenuo nabavljati bilje. Nije to bio posao koji se brzo obavi, dapače: trajao je godinama. Iako je neke biljke dobio na dar, uglavnom ih je kupovao kao presadnice, a za mnoge od biljaka koje mu danas krase vrt Slobodan je zapravo pravi pravcati spasitelj:



- Kupovao sam ih po dućanima kad su već bile otpisane pa su prodavane za vrlo mali novac. A ja bih ih njegovao i oporavio. Gliciniju sam, recimo, kupio za dvije kune – malu, osušenu, sparušenu grančicu na samrti…

Zasadio ju je pored postojećeg stabla ligustruma, oko kojega se oporavljena glicinija ovijala, dosegla visoku krošnju i premrežila je onim svojim cvjetnim lijanama. Prije mjesec dana radnici "Parkova i nasada“ potkresali su krošnju ligustruma, a petnaestak centimetara debelo deblo glicinije presjekli su malo iznad tla.

Trebalo je to učiniti jer je sve već zagušilo prostor i stvaralo preveliku sjenu. No odsječena glicinija koja je ostavila duboke tragove zasječene u kori stabla, pustila je mladicu: nema sumnje, biljčica spašena na samrti još će dugo živjeti.

Spasio kaktus


U relativno malom pitaru Slobo u vrtu ima i golemi, valjda metar i pol visoki kaktus. I njemu je spasitelj:

- Prije godinu dana vraćao sam se s posla, i na jednom križanju, kraj kontejnera ugledao ovaj kaktus. Parkirao sam, uzeo ga, izboo se, pomaknuo sic, nekako ga ukoso polegao i donio. Ovakvi kaktusi pećinari znaju narastu i više od tri metra.



Među prvim biljkama koje je posadio bio je australski lan i aukuba japonica. Danas ni sam ne zna koliko vrsta biljaka ima: na zapadnoj strani, u dosta polusjene, vrt mu krase vodenice, begonije, petunije, surfinije, bršljan, šparoga, juka, jorgovan, prekrasna kamelija (kupljena u pola cijene) cikas i druge palme, razne penjačice, bambus (koji je zajedno s busenom zemlje donio iz Solina), kao i oleandar, lovor-višnja i bršljan, poznate kao otrovne biljke.

Traži i uštedi

Uzgoj ukrasnog bilja tražio je i prilično novca, ali nema cijene kojom bi se sve to moglo obuhvatiti. Neprocjenjivo je, kaže Brkljača.

Ipak, u onom najpraktičnije financijskom dijelu snalazio se pa je, osim cvijeća, i sve ostalo, prije svega pitare, kupovao na sniženjima i akcijama. Redom su to lijepi pitari od keramike i terakote; oni koji su koštali 400, kupljeni su za 200 ili manje kuna. Treba samo uložiti volju i vrijeme u obilazak prodavaonica, ili zgrabiti priliku kad nenadano naiđe.

Po kamen je išao u Kotlenice, kupovao ploče benkovačkog kamena, granitne kocke, oblutke… Svake godine na proljeće treba kupiti zemlju – najbolje supstrat prilagođen određenoj vrsti - pa su tu sredstva za prihranjivanje, sredstva protiv štetnika…



Prskanje votkom

Kad smo već spominjemo sredstva protiv štetnika, što se lisnih ušiju tiče za njihovo uništavanje davno je, još kao srednjoškolac, pronašao neobično sredstvo: napale su neku biljku, ne sjeća se više koju. Čuo je da pomaže prskanje razblaženog alkohola, no u njegovoj verziji bila je to čista vodka kojom je prskao lišće, brišući ga potom "navodkanom" vatom. I uspjelo je. Recept je zadržao do danas, samo što umjesto votke koristi rakiju.

Na koncu, nema biljke od koje je odustao.

- Oko svake se trudim. Rododendron mi je uspio tek iz trećeg pokušaja. Imam magnoliju, kupljenu kad je bila puna cvjetova, a sad mi ne cvjeta, nešto joj ne odgovara. Moram pronaći uzrok, možda je premjestiti…

Još jednu godinu i kreacija je završena: više nema mjesta za nove pitare, nove grmove ili staze. Ostaju samo uobičajeni poslovi oko njegovanja biljaka. Ukratko – čisti gušt.

Lidija Gnjidić, foto: joško ponoš / cropix

Najtraženije surfinije

Za balkone su najtraženije surfinije koje cvjetaju cijelu sezonu, imaju cvjetove različitih boja, i često se drže u visećim pitarima. Tražene su zatim blagene, paparosa – biljka koja tjera komarce i mušice, gazenija, a po balkonima se da vidjeti i puno petunija, kadifica i đirana.
Od penjačica puno se traži sandolina, atraktivna zimzelena biljka mesnatih listova i s puno cvjetova.
Godišnji odmor i zalijevanje

Najbolji način održavanja bilja u kući, na balkonu ili terasi dok ste vi na godišnjem odmoru jest – ostaviti ključ osobi od povjerenja koja će ga redovito zalijevati. Ako te mogućnosti nema, ostaje kupiti plastične posude koje se napune vodom i zabodu u zemlju, natapajući je malo po malo. Snalažljiviji u te svrhe koriste plastične boce. Postoje i pitari s prostorom za vodu iz kojeg se biljka napaja, no to je rješenje za najviše tjedan dana.
Đirane vole mnogi

Pelargonije, poznatije kao đirani, osobito su omiljena biljka koja od proljeća do jeseni cvjeta u različitim bojama. Prepoznatljiva je slika Dalmacije điran na prozoru raširenih škura ili na skalinama u dvoru. Mnogima je među slikama iz djetinjstva ostala ona s điranom posađenim u plavo-bijelim Ininim limenkama, crveno- bijelim limenkama Podravkine marmelade ili starim kuhinjskim loncima na točkice.

Mnogi đirane vole i zato što se radi o prilično nezahtjevnoj biljci koju je dovoljno držati na sunčanom i toplom mjestu, redovito zalijevati, ljeti joj dodavati tekućeg gnojiva, a zimi je skloniti u zatvoreno. Dobro je redovito uklanjati ocvale cvjetove i požutjele listove, kao i listove na kojima su se pojavile mrlje.

Pravi ljubitelji žale, inače, za nekadašnjim višegodišnjim sortama đirana, onima s baršunastim listovima. Moderne sorte uglavnom su jednogodišnje, imaju neobičnije boje cvijeta i više nijansi zelene boje lista.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/kako-stvoriti-svoj-cvjetni-raj-saznajte-od-autora-najljepseg-splitskog-vrta-273381 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9aab0c723943d97810ea997389da3a1676273331 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+stvoriti+svoj+cvjetni+raj+-+saznajte+od+autora+najljep%C5%A1eg+splitskog+vrta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fkako-stvoriti-svoj-cvjetni-raj-saznajte-od-autora-najljepseg-splitskog-vrta-273381 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fkako-stvoriti-svoj-cvjetni-raj-saznajte-od-autora-najljepseg-splitskog-vrta-273381 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čarobni đardin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Prostorijačarobni đardin

Kako stvoriti svoj cvjetni raj - saznajte od autora najljepšeg splitskog vrta

Piše PSD.
14. svibnja 2015. - 22:01
Zamislite ovakvu situaciju: uselili ste se u novi stan koji ima veliki balkon, terasu ili čak mjesta za vrt, i htjeli biste taj prostor ukrasiti biljem, tako da izgleda kao iz magazina. Imate dvije mogućnosti: jedna je poći u prodavaonice ukrasnog bilja, kupiti palme, već oblikovane grmove šimšira – znate one biljke od kojih vrtlari u britanskim filmovima rade skulpture - rascvjetane begonije, paučinastu šparožinu ili što već želite, sve već izraslo u lijepim posudama od terakote, lijepo to posložiti po terasi ili balkonu, i stvar je gotova: za tren oka dobili ste atraktivan prostor.

Druga je mogućnost poći u prodavaonice koje se bave prodajom ukrasnog bilja, kupiti palme, šimšir, begonije, šparožinu ili što već želite, ali kao sadnice. Imat ćete atraktivan balkon, terasu...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:12