StoryEditor
ProstorijaIZBOR JE VELIK

I da nije sezona koronavirusa, ispijali bismo ga. Ali kad se u čaju gušta iz vrhunskih šalica, to je priča za sebe

20. studenog 2020. - 17:34
Terra keramika, 250 ml, ​180 kn

I da nije pandemije, ovih bismo dana, baš kao i svakog studenog, imali potrebu za ispijanjem čaja. Vrijeme je kad su prehlada i grlobolja uobičajeni, a kako se aktualni virus raširio, reklo bi se da je čaj najtraženiji napitak.

Na stranu to što je kod nas većina sklonija ispijanju kave, po pitanju čaja nismo ni Englezi, ni Turci, a ni Šveđani, ali jedino s tim toplim napitkom možemo ublažiti virusne, a i tegobe zbog prehlade.

A kad već s ozbiljnim razlogom ispijamo čaj umjesto kave, možemo si priuštiti da ti trenuci budu ugodniji, dekorativniji, jer kažu da pogled na lijepe stvari oko sebe život čini ljepšim, a prehladu i COVID podnošljivijima.

Stoga su šalice i čajnici važni. Njima su se posebno bavili dizajneri, keramičari, čak i umjetnici, a nije to bez razloga. Evo, na primjer, čajnik i šalice iz kolekcije "Warm" finske kuće Tonfisk nastale su iz sasvim praktičnog razloga.

image
Set šalica Warm tea (428 kn), čajnik Warm (880 kn)
 
Tonfisk/MODUS


U kolekciji se pametno kombiniraju keramičke šalice i posude s drvenim omotačem (drvo oraha ili hrasta). Drveni omotač služi kao držač koji izolira tople napitke i štiti prste od topline.

"Warm tea & coffee" dizajnirao je Brian Keaney kao svoj maturalni rad 1999. u Nacionalnoj školi za umjetnost i dizajn u Helsinkiju, otkada se serija i proizvodi.

Serija je postala klasika finskog dizajna i našla je svoje mjesto u nekoliko muzeja, uključujući Les Art Decoratif u Parizu. Brian je inače iz Irske te je ovu seriju dizajnirao kako bi njegov otac mogao uživati u čaju bez opečenih prstiju.

image
Crtarnica


Svoje najdraže i najljepše šalice poslali su nam Zora Škrgulja iz svoje "Crtarnice", Tea Radić iz svojeg prepoznatljivog brenda "Terra keramika", Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč svoje prepoznatljive komade "Krakle keramike", Valentina Šeb svoje "čipkaste" primjerke iz "Odeata ceramicsa", potom i zanimljivi kompleti Borne Jerića i njegovog branda "Yera Ceramics'...

image
Odeata ceramics, šalica i tanjurić, od 180 kn - 300 kn


Ali lijepi primjerci šalica stigli su nam i iz IKEA-e i "Lesnine". Izbor je velik.

image
MEDLEM, IKEA, 24,90 kn
Åsa Haleby
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 01:13