StoryEditorOCM
Panoramavremeplov

Najduži post u povijesti: godinu dana pio je samo kavu i mineralnu, skinuo 125 kilograma i - umro u 51.

Piše Lenka Gospodnetić
2. ožujka 2024. - 11:33

Ljepota i vitkost imperativ su našeg vremena (zdravlje se podrazumijeva), a težnja ka tom vitkom idealu nametnutog nam kanona ljepote osobito se aktualizira u susret ljetu (čitaj: sada). Stoga nije zgorega podsjetiti na jedan ekstremni slučaj gubitka od čak 125 kilograma tijekom nešto više od godine dana!

Riječ je o vanserijskom gladovanju, postu kojega treba uzeti s rezervom, no svakako zanimljivom (izoliranom) slučaju muškarca s početka 20. stoljeća. On je gladovanjem uspio ostvariti benefit po zdravlje, te drastično reducirati prekomjernu tjelesnu težinu koja mu je ugrožavala krvožilni sustav. Svojedobno smo u Slobodnoj pisali o "izlječenju gladovanjem" kojega između ostalih promovira umirovljeni splitski liječnik-specijalist, pri tom se pozivajući na primjere spontanog izlječenja karcinoma u koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata (!).

Ipak, suvremena znanost (a ni Guiness-komisija) nije dugoročno podržala model mršavljenja Agostina Giuseppea Barbierija, državljanina Škotske, rođenog 1939. godine. On je šezdesetih godina izabrao model mršavljenja samoizgladnjavanjem, i time ostvario (nikad lovorikama ovjenčani) rekord u gubitku kilaže u jedinici vremena. Evo detalja.

Agostino zvani Angus od lipnja 1965. do srpnja 1966. godine – nije jeo ništa. Živio je od kave, čaja, gazirane vode i vitaminskih dodataka tijekom rečenog razdoblja, te smršavio rekordnih 125 kilograma. Ipak, nije bilo sasvim stihijski to što je poduzeo; povremeno je odlazio na kontrolne preglede u Maryfield hospital (bolnicu), i ustanovljeno je da je njegovo tijelo iznenađujuće dobro reagiralo na taj ekstremni post. Stolica se, doduše, poremetila; kako nije konzumirao ništa "žvačući" (nikakvu krutu hranu), veliku nuždu je obavljao u prosjeku tek jednom mjesečno, no njegovo se tijelo očigledno i po tom pitanju dobro adaptiralo.

Post je prekinuo nakon 382 dana, a prvo "normalno" jelo koje je kozumirao bila je feta kruha s maslacem i jedno kuhano jaje.

Barbieri je za zaslugu "drcavanja" težine 1971. godine uvršten u Guinessovu knjigu rekorda, no ta je kontroverzna kategorija ("najduži post") naknadno ukinuta jer predstavlja ugrozu za zdravlje. Glasnogovornik Guinnessa Stewart Newport jednom je izjavio: "Ako postignete rekord i umrete, je li to uspješan pokušaj?"

Rekorder Barbieri preminuo je u rujnu 1990. godine u dobi od samo 51 godine. Uzrok smrti nije poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:04