StoryEditorOCM
PanoramaBLAGO U PIJATU

Ukoliko niste alergični na kozice, obavezno ih jedite što češće. Pročitajte što sve sadrže i za koje organe mogu biti nevjerojatno blagotvorne

Piše Javorka Luetić
18. siječnja 2022. - 13:24

Kozice su uz dagnje, najčešća vrsta morskih plodova na našim stolovima. S razlogom.

Visoke su nutritivne gustoće, a posebno obiluju tvarima koje nisu zastupljene u mnogim namirnicama, poput joda ili astaksantina, kaže Petra Vlak, mag. nutricionizma iz tvrtke Vitaminoteka.

Ističe da su kozice niskokalorične, sadrže manje od 100 kcal na 100 grama namirnice, a njihov nutritivni profil izuzetno je zanimljiv.

- Uopće ne sadrže ugljikohidrate, dok gotovo 90 posto energetske vrijednosti dolazi od proteina, a ostatak od masti. Što se tiče sastava mikronutrijenata, sadrže više od 20 različitih vitamina i minerala, uključujući oko 50 posto preporučenog dnevnog unosa selena, antioksidansa koji može pomoći u smanjenju upale te očuvanju zdravlja srca.

Kao što sam spomenula, kozice ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:23