StoryEditor
Panorama17 godina nakon

‘Prijatelji‘ se našli na udaru kritika: u novoj epizodi nema nijednog crnog glumca, a s optužbama za rasizam suočavali su se i prije

Piše V.P.
16. svibnja 2021. - 12:13

Dugoočekivana posebna epizoda nezaboravne humoristične serije "Prijatelji" premijerno će se emitirati na kanalu HBO 27. svibnja, čak 17 godina nakon što je prikazana posljednja epizoda. Međutim producenti su se sada našli na udaru kritika i u središtu su optužbi za rasizam zato što u novoj epizodi neće biti nijednog crnog glumca.

Svih šest glumaca iz originalne postave imat ćemo prilike opet vidjeti, a tu su i specijalni gosti koji uključuju Malalu Yousafzai, pakistansku aktivisticu za žensko obrazovanje te korejski pop-bend BTS, ali nema nijednog tamnoputog gumca. Čak se ne pojavljuje niti Rossova djevojka Charlie Wheeler koju je tumačila Aisha Tyler. Ovo inače nisu prve optužbe za rasizam u seriji "Friends". Naime, u svojoj knjizi o fenomenu serije koja je osvojila svijet autorica Kelsey Miller piše da je pomoćnica scenarista Amaani Lyle zbog ponašanja scenarista serije bila na sudu.

"Lyle nije vjerovala da je problem u brzini njenog tipkanja. Mislila je da to ima veze s činjenicom što je ona crna žena koja radi na seriji za koju je bilo poznato da joj nedostaje raznolikosti. Tijekom rada nekoliko je puta protestirala protiv nedostatka raznolikosti u "Prijateljima". Nagovarala je producente da angažiraju crne glumce ili makar statiste te im predlagala priče koje su uključivale crne likove. Vjerovala je da je oni jednostavno ne žele u blizini. Stoga je podnijela žalbu Odjelu za pošteno zapošljavanje i stambena pitanja navodeći da je dobila otkaz za odmazdu kao i na temelju spolne i rasne diskriminacije. Također je rekla da je tijekom vremena koje je radila na seriji bila izložena rasnom i seksualnom zlostavljanju", navodi se u knjizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 19:22