StoryEditor
KarijeraIZNIMNI 10. SRPNJA

Čilić je bio 9-godišnji dječak u Međugorju, kad je Ivanišević na današnji dan igrao u susjednom Širokom. Točno četiri godine kasnije ‘gorio‘ je Split

Piše M.K.
10. srpnja 2020. - 13:20
Tom Dubravec/Arhiva/Slobodna Dalmacija

Prebirati po fotoarhivi Slobodne Dalmacije jedna je od najzabavnijih stvari na svijetu.

Osobe iz svijeta sporta, glazbe, umjetnosti, pogotovo one rođene u Splitu, ni u vlastitim fotoalbumima zacijelo nemaju toliko fotografija, koliko ih ima Slobodna.

Više njih iz više razloga danas je privuklo našu pažnju.

Na jednoj je Goran Ivanišević snimljen na današnji dan,10. srpnja, ali 1997. godine u Širokom Brijegu, dakle točno četiri godine i jedan dan prije nego će osvojiti srca nacije i poštenog sportskog svijeta spektakularnom pobjedom na Wimbledonu, koja je kidala živce, tjerala suze i izazvala nezapamćenu eiforiju 9. srpnja 2001. 

image
Tom Dubravec/Arhiva/Slobodna Dalmacija


Ivaniševićevu ekpresivnu pozu u Širokom ovjekovječio je kolega Tom Dubravec, a u susjednom Međugorju tada je živio 9-godišnji dječak Marin Ćilić.

Životni putevi dvojice rasnih tenisača na zanimljiv će se način ispreplesti, ali tada ni jedan ni drugi nisu imali pojma o tome.

Na današnji dan opet, samo godinu kasnije, 10. srpnja 1998. godine, Ivaniševića je opet snimio Tom Dubravec, ovaj put u potpuno ležernom i opuštenom izdanju, gdje je odmarajući u Hvaru iščitavao stranice Slobodne Dalmacije.

image
Tom Dubravec/Arhiva/Slobodna Dalmacija


Sudbina će htjeti da Tom još jednom snimi Ivaniševića 10. srpnja i to onoga kad se Zecu došao na Rivi pokloniti cijeli grad, a među njima i fotoreporter Feđa Klarić, koji ga je zamolio da mu se "potpiše na frizuru".

image
Tom Dubravec/Arhiva/Slobodna Dalmacija


"Ludilo.... ovo šta Split može napravit'! Najluđi smo grad na svitu! Ja san ponosan šta san rođen u Splitu, jer da nisan rođen u Splitu mislin da bi bija ku**c od ovce!" - dao je tada Zec sociološki i antropološki antologijski komentar na ove prizore iz naše fotogalerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 23:30