StoryEditor
HranaČUDO OD VOĆA

Rujan je mjesec grožđa. Postoji mali milijun razloga zašto ga treba konzumirati, jednostavno pomaže gotovo svim organima u našem tijelu. Pročitajte!

Piše Javorka Luetić
20. rujna 2021. - 18:57

Rujan je mjesec grožđa, jedne od najstarijih vrsta voća koje uzgaja čovjek.

Stoga ne smijeno zaboraviti konzumirati ove vrijedne bobice koje ima veliku hranjivu vrijednost, ubrzavaju probavu, odvode vodu iz tijela i detoksicira ga.

Ostaje nepoznato kada je čovječanstvo počelo cijeniti vinovu lozu i njene plodove, ali je nedvojbeno točno da je to jedna od najstarijih uzgojenih biljaka, zajedno sa žitaricama.

image
Berba u vinogorju Dingač na Pelješcu.
 
Denis Jerković/cropix

U umjereno toplom i suptropskom svijetu današnjice uspijeva oko četiri tisuće plemenitih sorti; mogu biti bijele ili crvene, s košticama ili bez njih. Potonje su posebno slatke i imaju manje tanina, a sušenjem dobivamo grožđice.

Grožđe je hranjivo i sadrži vrijedne sastojke, 20 do 30 posto nalazi se u zrelim bobicama grožđa i voćnom šećeru, a ostalo su važni minerali fosfor, kalij, sulfati, željezo, vitamin C i skup vitamina B (osim B12), vitamin E, koji štiti stanične membrane od slobodnih radikala i usporava starenje, voćne kiseline, pektin i tanini.

image
Branko Radonić

Kvalitetno grožđe ima poseban učinak na krv, krvne žile i srce. Stručnjaci tvrde sa se krv čisti i regenerira, smanjuje joj se kiselost, a time i količina kolesterola u krvi. Uklanja poremećaje cirkulacije, štiti krvne žile i povećava njihovu elastičnost...

Jednako dobro djeluje i na druge važne organe. Pomaže kod natečene jetre i slezene, koristi i onima koji imaju problema sa slabim izlučivanjem žuči.

Grožđe također daje izvrsne rezultate kod kronične upale bubrega, pijeska i kamenaca, ali se kod ovih bolesti preporučuje jesti bez kožica.

image
Meri Šilović

Grožđe ubrzava probavu, vrlo je učinkovito sredstvo za čišćenje tijela i uklanja toksine iz tijela. Umjereno, a to znači od 100 do 150 grama dnevno, može ga konzumirati svatko tko nema posebnih ograničenja u prehrani, na primjer zbog alergija ili želučanih tegoba.

U većim količinama - 500 g svaki dan, snažno odvaja vodu, detoksicira tijelo i ubrzava probavu, jer kožice bobica sadrže puno vlakana. Takozvana kura od grožđa preporučuje se svima koji žele smršavjeti.

item - id = 1128746
related id = 0 -> 1136332
related id = 1 -> 1135478
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 09:32