Kad bi se biralo najneobičnije voće, nema sumnje da bi se titulom okitio avokado kojeg zbog njegovog sastava mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica.
Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti, piše Fitness.com.hr.
Ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6 posto masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 grama dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.
Kad govorimo o kaliju, prva...