StoryEditorOCM
Hranapuni okus

Čokoladni puding ili ukusni špageti s avokadom? Ne znamo što nam bolje zvuči a još je i zdravo, snižava razinu kolesterola i triglicerida te daje dugotrajan osjećaj sitosti

Piše M. P.
6. siječnja 2022. - 22:15

Kad bi se biralo najneobičnije voće, nema sumnje da bi se titulom okitio avokado kojeg zbog njegovog sastava mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica.

Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti, piše Fitness.com.hr.

Ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6 posto masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 grama dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.

Kad govorimo o kaliju, prva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:04