StoryEditor
Gastrogastronomadi

Totalno gastrootkačenje: Splićani u čuvenoj 'Nomi' guštali u - dehidriranim mravima

Piše PSD.
27. studenog 2014. - 13:31
Ima gastronomada iz cijelog svijeta koji na mjesto za stolom u “Nomi” čekaju i po šest mjeseci. A ima i onih kojima se rezervacija u glasovitom kopenhaškom restoranu, već nekoliko godina najboljem na svijetu, odobri za tri dana. Ta je čast pripala kvartetu iz splitskog restorana “Paradigma” – Mladenu Livaji, restoran manageru, sommelieru Roku Bekavcu, šefu kuhinje Anti Udovičiću i sušefu Aleksandru Kajtaziju.

Sve odreda mladoj ekipi maksimalne starosti do 30 godina, koja je svojim originalnim zahtjevom za večerom u bivšem kopenhaškom lučkom skladištu očito oduševila vlasnika, chefa Renea Redžepija.

Došli s darovima

U svakom slučaju, kao pravi gosti nisu došli praznih ruku. Osim kartona sa šest boca orange vina naših vrhunskih vinara, donijeli su i nešto posve originalno, domaći ajvar koji je napravila supruga šefa kuhinje splitske “Paradigme”. Bio je to pravi pogodak, okus je oduševio Redžepija.– Iznenadili su ih naši darovi. Ali mislim da je u brzom odobravanju našeg posjeta presudilo to što je vlasnik prepoznao našu golemu glad za degustacijom novog, ali i želju za učenjem. To smo i napisali u mailu, naveli smo kako smo u “Paradigmi” visoko zacrtali ljestvicu. Mislim da se prisjetio svojih mladih dana, koliko sam čuo i sam je kao mlad kuhar prakticirao takva putovanja – kaže Livaja.

I tako, ne budi im teško, s potvrdom rezervacije brzo su spakirali naprtnjače, ispraznili zajednički bankovni račun na kojem su mjesecima štedjeli novac za ovo putovanje. I odletjeli. Na samo jedan dan, samo radi degustacijske večere od 23 slijeda među kojima su se našli, za “Nomu” sasvim očekivano, i mravi. Puno mrava, mali mravinjak na leđima finog komada mesa.

– Bili su to dehidrirani mravi, osušeni postupkom smrzavanja kako bi im se sačuvala folna kiselina i hrskavost. A uz njih kušali smo i koštanu srž iz teleće kosti, dimljena prepeličja jaja i za desert tri pirea od kruške, korijena stabla kruške i krumpira. Totalno “gastrootkačenje”. Vrijedilo je svaku onu ušteđenu kunu – kaže Livaja, otkrivajući nam i kako je degustacijski slijed svakog od gostiju te večeri u “Nomi”, jer svi isto taj dan jedu, došao po 2700 kuna. (na slici ispod: danska božićna poslatica Aebleskiver, osušena pržena mahovina, srž iz teleće kosti i mravi na finom komadu mesa)Nema luksuza

Livaja ne krije ni dojmove vezane uz uređenje, dvoetažni restoran je više minimalističan nego luksuzan, s prilično ležernim osobljem, popraćen i sobicom s dugim stolom. E tu sjedaju oni koji ne žele čekati mjesecima na rezervaciju. Iza “Nome” se nalazi mozak svega, brodski kontejneri u kojima se događa istraživanje, traženje novih okusa.

– Tu glavnu ulogu ima vlasnik. A koliko smo primijetili, forte pažnje usmjeren im je prema okusima nastalim procesima fermentiranja namirnica. To je nešto posve novo – veli Livaja, tvrdeći kako je ovo bilo neponovljivo iskustvo.I kako stvari stoje, neće biti i zadnje. Ekipa iz “Paradigme” već je počela s novom štednjom. Ovaj put zastavicu su zaboli u španjolski glasoviti restoran “El Celler de Can Roca” u Gironi, u kojem je Livaja stažirao, radeći sve, od pranja čaša do servisa. Tu je i stekao poznanstva u gastrosvijetu, koja i nadalje održava.

Upravo zato je kultni gironski restoran, drugi najbolji u svijetu, odabran za sljedeću điradu splitskih mladih gastroznalaca.

– Mislim da će nam se želja ostvariti u drugi mjesec, da, opet idemo na jedan dan. Nakon toga čeka nas Italija i restoran Massima Botture “Ostaria Francescana” u Modeni. Trenutačno je to treći najbolji restoran na svijetu. Opet kažemo, digli smo ljestvicu u “Paradigmi” visoko, mlada smo ekipa, hoćemo učiti i biti najbolji, i kada treba, za takvo što ćemo i štedjeti. Rezultati nam već stižu. A tek smo počeli – kaže Mladen Livaja.

Tanja Šimundić Bendić, foto: privatni album, ante čizmić / cropix

Aebleskiver (danska božićna poslastica)sastojci:

2 šalice brašna
1 žlica šećera
1 žlica praška za pecivo
1 žlica kardamoma
1/2 žlice soli
2 šalice mlaćenice
3 jaja
ulje
peršin
aebleskiver tava

priprema:

Pomiješati suhe sastojke, prosijati ih zajedno, dodati peršin (po želji), razdvojiti jaja i miješati žumanjke s mlijekom. Dodati suhe sastojke i tući sa žumanjkom i mlijekom dok ne postane glatko. Napraviti snijeg od bjelanjaka i pomalo ga dodati u ostatak smjese. Ugrijati aebleskiver tavu. Dodati po jednu žlicu ulja u svaki odjeljak tave. Napuniti do vrha smjesom, smanjiti temperaturu, lagano ih okretati u smjeru kazaljke na satu kako dobivaju tamniju boju. Kad se sa svih strana lijepo poprže, staviti ih na papir da upije ulje.


Izdvojeno

13. srpanj 2020 10:10