Gastrovolite li mušmule?

Starinska voćkica puna vitamina uljepšat će vam zimske dane: donosimo recept za marmeladu od već pomalo zaboravljenih plodova koji su najslađi kad ih 'ugrize' led

Piše T.S.M.
3. prosinac 2019. - 09:11
shutterstock_1213611343
rgx time: 0.00072813034057617

Kad ste zadnji put jeli mušmule? Jeste li ikad? Znate li uopće što su? Mušmula (Mespilus germanica) je starinska, na sušu otporna sorta voća iz porodice ruža rasprostranjenog po istočnom Mediteranu i Europi. Porijeklom je s Kavkaza i ne treba ju brkati s japanskom mušmulom ili nešpulom (Eriobotrya japonica), koja nam je s Dalekog istoka stigla prije dvjestotinjak godina.

Upravo je u sezoni, a najslađa je nakon što se temperature spuste pa bobice nalik na malo veće plodove ruže 'ugrize led' uslijed čega izgube trpkost, a do izražaja im dođe ugodna aroma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Theodore Kuburic (@the_kubi) on

Mušmule vas neće privući izgledom, to je sigurno, jer beru se kad djeluju već pomalo trulo, nakon što omekšaju. Naiđete li na tvrde, znajte da su nezrele, no ostavite li ih neko vrijeme da odstoje, fermentirat će i postati sočne i slatko-kisele.

Neugledne voćkice kruškolikog oblika ipak nipošto nemojte zaobići jer su jako bogate mineralnim solima, pektinima, organskim kiselinama i vitaminima koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam, a osim toga, izvrstan su laksativ i diuretik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???? (@snjeska_1) on

Neki tvrde da djeluje protuupalno na cijeli organizam, a ističe se i blagotvorno djelovanje na probavni sustav. U narodnoj medicini postoji vjerovanje da pomaže kod problema sa želucem, pospješuje rad crijeva i sprječava zatvor te da čisti jetru i bubrege.

Osim svježe, mogu se jesti i prerađene u marmelade, pekmeze, kompote, čajeve, sokove i likere. Ako nemate recept za domaći pekmez ili marmeladu, poslužite se ovima koje vam donosimo u nastavku i uživajte u ukusnim i ljekovitim mušmulama sve do ljeta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milkica Crevar Sakač (@mimiskingdom.recepti) on

Pekmez od mušmula

kilogram mušmula

pola kilograma šećera (možete koristiti i smeđi) 

oko pola litre vode

Prokuhajte vodu i šećer pa dodajte očišćene i oprane mušmule. Kuhajte uz stalno miješanje oko 50 minuta, neprestano miješajući, a skuhano i vruće ulijte u sterilizirane staklenke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanja Mijac - Domaćica (@domacica.sanja) on

Marmelada od mušmula

kilogram mušmula

pola kilograma šećera (možete koristiti i smeđi) 

oko tri decilitra vode

po želji malo vanilije ili ruma

Oguljene mušmule zajedno sa sjemenkama stavite u prikladnu posudu i prokuhajte skupa s vodom i šećerom. Skuhano propasirajte, dodajte začine ako ih koristite pa ulijte u sterilizirane staklenke. Zbog visokog udjela pektina lijepo će se zgusnuti.

#MUšMULE