Gastronajslađa 'bakica'

Sad će vam biti jasno zašto je Elaine iz Seinfelda izazvala onakvu scenu u pekarnici: isprobajte recept za kolač pun čokolade, toliko je dobar da se za njega vrijedi potući

Piše T.S.M.
shutterstock_1560181175

Jeste li gledali epizodu Seinfelda u kojoj Jerry i Elaine na putu na neku zabavu svraćaju u pekarnicu po kolač? Problem nastaje kad im netko drugi pred nosom mazne posljednji primjerak zacrtane slastice, nakon čega uslijedi drama kakvu je šteta kvariti prepričavanjem ovako na brzinu, ali je, pretpostavljamo, mnoge znatiželjnike natjerala da se zapitaju kakav je to desert kad se zbog njega isplati dizati toliku frku.

Pa eto, baš taj kolač, možda pamtite da se zove babka, u zadnje je vrijeme postao vrlo popularan, vjerojatno zbog sve ove nostalgije za devedesetima. Vidjeli smo već nekoliko interpretacija manje ili više slavnih kuhara, a odabrali smo ovu, s popularnog bloga Brown Eyed Baker, koji je u samo dva dana od kad je objavljen izazvao je neviđeno zanimanje. Pa dobro, što svi vide u toj babki, čiji bi se naziv mogao prevesti kao 'bakica'?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by feedfeed, Julie Resnick (@thefeedfeed.baking) on

Najprije, tu je obilje čokolade, zatim zanimljiv izgled, a vjerojatno je nešto i u tradiciji, jer riječ je o starinskom receptu. Pripisuje se Židovima Aškenazijima iz istočne Europe koji su ga prenijeli u Sjedinjene države, gdje je, osobito u New Yorku, postao vrlo omiljen. Babka se nadijeva čokoladom ili, kako znamo iz Seinfelda, cimetom, no u obzir dolaze i različite vrste marmelade, maslaci od orašastih plodova (tradicionalno se koristila pasta od badema), u čokoladnih namaza...

Neki vole prije pečenja na vrh kolača izmrviti nešto nalik prhkom tijestu za pite pa ispečena babka u toj verziji ima hrskavu koricu, drugi, pak, vole pečenu babku zaliti šećernim sirupom, kako bi bila sočnija. Mi vam prenosimo prvu verziju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Фудфотограф Минск (@rom_olik) on

Nemojte se šokirati količinom čokolade i ne čudite se količini uputa, autorica bloga dio svog uspjeha zahvaljuje upravo svojim detaljnim objašnjenjima i poznavanju slastičarskih tehnika. Uzmite u obzir da će vam za ovu verziju trebati dvije četvrtaste uske posude za pečenje kruha.

Ako ih nemate, od tijesta, nakon što ste ga ispresavijali na dolje opisani način, možete oblikovati vijenac ili cvijet, kao na gornjoj fotografiji pa ga peći u široj 'roštijeri'.

Ne bude li vam iz pročitanih uputa jasno kako se babka sastavlja, pogledajte video u izvorniku. U nastavku vam, nakon recepta, ipak donosimo i video upute za jednostavniji način oblikovanja pa odaberite po svom guštu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cooking | Baking Community (@mixthebowl) on

Čokoladna babka

 za tijesto:

240 mililitara mlakog mlijeka

 instant kvasac

 99 grama šećera

 1 jaje sobne temperature plus još jedan žumanjak

 480 grama brašna

 malo soli

 151 gram maslaca sobne temperature 

za nadjev:

680 grama čokolade, vrlo sitno nasjeckane  

132 grama šećera 

mljeveni cimet 

113 grama maslaca sobne temperature

za premazivanje:

1 jaje

1 žlica vrhnja

za mrvice:

113 grama šećera u prahu 

90 grama brašna 

113 grama maslaca sobne temperature

Pomiješajte kvasac i mlijeko, pričekajte oko pet minuta pa dodajte šećer, jaja i žumanjak. U većoj posudi pomiješajte brašno i sol pa ulijte smjesu jaja i mlijeka te miješajte mikserom dok se dobro ne poveže. Dodajte malo maslaca pa mijesite i ponavljajte dok ne potrošite cijeli maslac.

Nakon pet do deset minuta posla trebali biste imati sjajnu, glatku, tek neznatno ljepljivu hrpu tijesta. Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i još ga par minuta mijesite pa ga prebacite u nauljenu zdjelu i pokrijte. Ostavite da se diže, oko jedan sat.

Za nadjev, za premaz i mrvice samo pomiješajte dobro sve sastojke. Nadjev i mrvice trebali bi biti mrvičasti, premaz gladak. Od nadjeva oduzmite dvije žlice i sačuvajte sa strane za kasnije.

Evo kako sastaviti babku. Izvadite tijseto iz posude i ostavite ga da počiva oko pet minuta. Podijelite ga na dva dijela, drugi pokrijte folijom da se ne stvori korica. Razvaljajte prvi dio u kvadrat i pospite polovicom nadjeva, ostavljajući oko centimetar uz rubove.

Rubove namažite premazom. Zarolajte tijesto poput štrudela, krajeve stisnite da bi se zalijepili. Sad u svaku ruku uzmite jedan kraj pa tijesto zavrnite pet, šest puta kao da cijedite ručnik. Namažite premazom, pospite jednom žlicom preostalog nadjeva. Savijte rolat u oblik potkove. Stisnite krajeve zajedno. Zarotirajte ga da dobije oblik osmice pa zarolajte još jednom.

Prebacite rolat u nauljeni uski kalup za kruh i na isti način posrtupite s drugom polovicom tijesta. Kad su obje štruce u kalupima, namažite ih ostatkom premaza, pospite mrvicama i stavite da se dižu oko pola sata.

Zatim ih pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 55 minuta. Potom temperaturu spustite na 165 između 15 minuta i pola sata, dok ne dobiju lijepu boju. Imate li termometar za slatkiše, temperatura u štrucama trebala bi dosezati 190 stupnjeva.

#SEINFELD#BABKA#čOKOLADNA BABKA