StoryEditor
GastroPostoji rok

Lubenica u hladnjaku vam se 'čudno ponaša' nakon par dana? Savjetujemo kako izvući maksimum okusa i zdravstvene dobiti; A znamo i kako je 'trajnije spasiti'

Piše J. V.
12. kolovoza 2019. - 19:48

Većina ljubitelja lubenice složit će se da ova omiljena ljetna voćka ni približno ne prija u uvjetima u kojima nije savršeno ohlađena. Dapače, gubi veliku većinu svojega "šarma".

Stoga ju mnogi drže gdje i "treba", u hladnjaku. No njeno se ukusno meso zna čudno ponašati u uvjetima koje smo zacrtali, stoga biste trebali obratiti pažnju na ove sitnice. Neki kažu čak da lubenici mjesto u hladnjaku - nije.

O čemu se radi?

Neki nutricionisti smatraju kako lubenica čuvana na sobnoj temperaturi ima znatno više antioksidansa od one koja je provela neko vrijeme u hladnjaku, piše CBSNews.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo (@joswstory) on

Budući da obiluje likopenom i beta karotenom, prirodnim antioksidansima koji se vežu uz čitav niz zdravstvenih "pluseva", lubenica je odličan saveznik u borbi protiv narušenog zdravlja kože - kažu da "štiti iznutra" baš kao što to čini zaštitni faktor izvana.

A upravo zbog visokog udjela likopena, nutricionisti tvrde kako lubenici nije mjesto u hladnjaku, kao ni rajčicama primjerice. No ako ne možete odoljeti ovoj hladnoj ljetnoj poslastici, pripazite na sljedeće korake:

1. Veliki komadi

Kako bi si olakšali kasniji posao, a i uštedjeli mjesto u hladnjaku, možete lubenicu narezati na veće komade, no pritom je važno voditi se pravilom umatanja. Koristite se prijanjajućom folijom kako biste sačuvali okus i svježinu voća, a nemojte ga držati tako dulje od jednoga tjedna.

Preporuča se u roku od tri dana pojesti lubenicu koja je stajala u hladnjaku, piše Kitchn.

2. Manji komadi

Manji komadi lubenice idealan su ljetni obrok, no priprema traje nešto dulje. Ako ćete ju narezati na komadiće, voćku obavezno smjestite u plastičnu posudicu s poklopcem, kako ne bi pokupila ostale mirise i arome iz hladnjaka. U roku od tri dana biste, pogađate, trebali pojesti narezano, u protivnome nema prevelike nutritivne koristi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristyn Merkley (@lillunakristyn) on

Zašto neki kažu da se lubenica ponaša "čudno"? Upravo zato što većina soka iscuri iz nje ubrzo nakon što se plod nareže. Zajedno sa sokom, "iscuri" i poželjni slatki okus, stoga se potrudite da komade barem spremite na odgovarajući način.

3. Dulje pohranjivanje

Ukoliko ste kupili lubenicu, a znate da ju nećete pojesti u roku od 5-7 dana, možete ju i zamrznuti kako ne bi propala. Narežite ju na veće komade, stavite u vrećicu za zamrzavanje i čuvajte u zamrzivaču do nekoliko mjeseci (najviše šest).

Smrznuta lubenica odličan je dodatak ljetnim smoothiejima i sladoledima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna|Best Smoothie Weight Loss (@smoothie___recipes) on

#LUBENICA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 05:36