Gastrosirovo i fino

Grintaju vam doma zbog lešo tikvica, evo novih sjajnih ideja za ovu prezdravu namirnicu!

Piše Siniša Jović

Znanstvenici tvrde da je razina čovjekove sreće, između ostalog, povezana i s količinom voća i povrća koje jede. To je, naime, pokazala studija Sveučilišta Warwick provedena na 12 tisuća ljudi koji su vodili dnevnik jedenja i kojima su mjerili razinu zadovoljstva.

Što su ispitanici konzumirali više ovih namirnica (neki i u 8 navrata dnevno) to im se postupno podizala razina sreće. Što je točan razlog nije do kraja poznato, ali jedna od mogućih interpretacija kaže da je obilje antioksidansa zaslužno za veći optimizam kod ispitanika.

Dobar dio voća i povrća najbolje je, posebice u ljetnim mjesecima, konzumirati u sirovu obliku, a sam vrh u piramidi gastronomskih trendova trenutno zauzimaju sirove tikvice od kojih je moguće raditi i “tjesteninu”!

Sve što vam treba jest sirova tikvica i spiralizator, ručna mašinica koja reže ovo voće u oblik sličan špagetima. Već za 200-tinjak kuna moguće je kupiti svoj primjerak, dok će oni vični online kupnji proći još jeftinije.

Naime, za 140 kuna, uključujući troškove dostave, moguće je nabaviti dobar spiralizator na eBayu, na primjer.

Muško zdravlje

Tikvice su po svojoj teksturi najbolji izbor za sirovu tjesteninu. Ovo voće, koje se u gastronomiji tretira kao povrće, bogato je vitaminima C i A te kalijem, a dokazano je da tikvice imaju povoljan učinak na muško zdravlje pa se preporučuju onima koji pate od benigne hipertrofije prostate.

Redovita konzumacija tikvica pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva, uostalom kao i druga hrana bogata vlaknima, jer potiče efektivniju eliminaciju toksina, dok vitamin C, folna kiselina i beta-karoten štite stanice od oštećenja.

Sve u svemu, isplati se jesti tikvice, a posebice sirove. Njihov prilično neutralan okus možete pojačati umakom, koji uostalom pita svaka tjestenina. U današnjem Zelenom ponedjeljku donosimo vam stoga dvije ideje kako pripremiti raw food špagete od tikvica.

Za kraj napomenimo kako su glavne prednosti ove “tjestenine” to što je gluten free, brzo se priprema, relativno je jeftina (ovisno o sezoni) te je niskokalorična i zdrava. Dobar tek!


SASTOJCI ZA TJESTENINU:
Od pola do jedne tikvice (po osobi)

Postupak: Tikvicu dobro operite jer je nije potrebno guliti. Odrežite samo krajeve pa pomoću spiralizatora izrežite tikvicu na tanke spiralne trakice slične špagetima.

UMAK BROJ 1
Sastojci:

- sušene rajčice (4-5 komada)
- svježe cherry rajčice (4-5 komada)
- četvrtina šalice suho poprženih sjemenki suncokreta
- 3-4 datulje
- malo češnjaka (jedan česan)
- prstohvat bosiljka
- malo soli
- kap maslinova ulja
- sojino vrhnje

Postupak: Sve sastojke dobro smiksajte u blenderu i prelijte preko tikvica.

UMAK BROJ 2
Sastojci:
- jedna i pol šalica indijskih oraščića
- jedna žlica limunova soka
- šalica vode (ili nezaslađenog bademova mlijeka)
- malo soli
- malo papra
- jedan česan češnjaka

Postupak: Indijske oraščiće namočiti barem dva sata. Sve sastojke smiksati u blenderu u glatki kremasti umak pa preliti preko tikvica.

#TIKVICE#TJESTENINA OD TIKVICA