Mozaik Gastro

VITAMINSKA BOMBA

Znate da su alge zdrave, ali nemate pojma što biste s njima? Donosimo recept za brzinski ručak, prije nego ih krenete kuhati ni slučajno ne preskačite važan korak, traje kratko

VITAMINSKA BOMBA

Alge ili morsko povrće u Kini se troše svakodnevno, kuhaju se kao svako drugo povrće, u Engleskoj i na Islandu alge se koriste za pripremu ukusnih kašica, kao zgušnjivači kod pripreme kolača ili pak kao vrijedan dodatak prehrani, dok ih Japanci koriste kao omotač za sushi, dodatak salatama ili kao zdrave grickalice.

Ukusne "trave" postaju sve popularnije u sve većem broju zapadnoeuropskih zemalja, gdje se od dvadesetak tisuća različitih vrsta stotine njih koriste u prehrani, dajući obrocima svjež morski okus.

Alge se prodaju i u našim trgovinama u svježem ili sušenom obliku.

Nutricionisti ih preporučuju u prvom redu kao izvrstan izvor proteina, ali i stoga što sadrže najmanje deset puta više vitamina i minerala od bilo kojeg povrća koje raste na zemlji.

Osobito su bogate jodom i fosforom, te vitaminima A, C, E i B12, kojeg nema u biljkama koje rastu na zemlji. Nedovoljne količine ovog vitamina dovode do umora i depresije, što osobito pogađa osobe koje su se odrekle mesa i mliječnih proizvoda.

Ne treba zanemariti da su alge odličan izvor vlakana i zato bi ih trebalo svakako uvrstiti u svakodnevni jelovnik, budući da reguliraju probavu.

Alge su neizostavni sastojak azijske kuhinje gdje je učestalost obolijevanja od malignih bolesti znatno manja nego na Zapadu, što je još jedan razlog da obratimo pažnju na njih.

Donosimo vrlo jednostavan recept za ručak gotov za pola sata.

Sastojci

 10 grama sušenih kombu algi

400 grama integralne tjestenine

  50 ml soja umaka

  3 češnja češnjaka
 
  1 žlica jabučnog octa

  4 žlice ulja (2 kokosovog, 2 maslinovog)

Priprema:

Pravilo nalaže da se alge dobro operu pod mlazom tekuće vode, potom namoče 15 minuta u vrućoj vodi, te nakon toga isperu i ocijede. Tek nakon toga se kuhaju, pirjaju ili peku.

Kombu alge prokuhajte 10-ak minuta pa ih ocijedite i narežite na tanke trakice. Trakice promiješajte sa soja umakom, octom i usitnjenim češnjakom.

Skuhajte tjesteninu, ocijedite i pomiješajte s umakom od algi, pa začinite kokosovim i mediteranskim uljem.

Ovo je bazični recept, ovakvoj tjestenini možete dodati bilo kakvo povrće koje ćete izdinstati na maslacu ili maslinovom ulju, a s algama se sjajno ljube i kozice.

Vrste alga

Spirulina

Spirulina je modrozelena mikroalga koja pripada najstarijim biljnim organizmima na Zemlji, a bogata je proteinima i esencijalnim aminokiselinama koje naš organizam ne može sam sintetizirati.

Zelena alga

Bogata je klorofilom koji čisti organizam; koriste je osobito makrobiotičari.

Arame

Blagog su okusa; potrebno ih je marinirati ili kuhati s umacima i povrćem da bi im se pojačao okus. .

Dulse

Idealna je za salate jer je vrlo ukusna sirova, ali se može dodavati u juhe i variva.

Nori

Japanska alga u obliku pravokutnih listova, koji se koriste kao podloga za sushi. Tako osušeni listovi mogu se rezati i na trakice i koristiti u juhama ili s tjesteninom pripremljenom na azijski način.

Wakame

Koristi se kao začin u juhama i umacima, ali i kao dodatak salatama, jer im dodaje specifičan morski okus.

Kelp ili kombu alga

Hranjiva morska alga, jedan je od najboljih prirodnih izvora joda, a sadrži i mnoge fitonutrijente, vitamine (A,C,E) te minerale (jod, kalcij, željezo, cink).

Od kombu alge može se napraviti vrlo ukusan čips ali i dodavati ih juhama i varivima. Ova je alga vrlo ugodnog okusa i odličan je saveznik u tretmanima mršavljenja.

 

Naslovnica Gastro