StoryEditor
Gastrozeleni ponedjeljak

Brzo, jednostavno i zdravo: Ručajte bulgur s brusnicama!

22. veljače 2016. - 13:17
zeleni ponedjeljak

I dok u Hrvatskoj možemo na temelju socioloških istraživanja lako zaključiti da četvrt stoljeća vjeronauka u školama nije razvilo previše empatije prema drugima i drugačijima, kao da suosjećanje nije u središtu kršćanskog nauka, s drugog kraja svijeta stiže nam jedna alternativna priča.

Netko se, zamislite, sjetio u škole uvesti sadržaj “Everyday Humane”, program koji ima za cilj razvijati dječju empatiju učeći ih prije svega o toleranciji prema životinjama i veganskoj prehrani.

“Namjera nam je inspirirati djecu da donose suosjećajne izbore na dobrobit svih živih bića”, objasnila je Magaly Madrid, osnivačica organizacije Empathy Project, koja stoji iza ove ideje.

Životne promjene

Iako se u osnovi kurikuluma nalazi filozofija veganstva, a sadržaji se dotiču različitih tema - od lošeg položaja cirkuskih životinja preko bivanja savjesnim potrošačem do prehrane bazirane na biljkama - ishodi nastave mogli bi biti mnogo kompleksniji. Kako?

Jednostavno, istraživanja su pokazala da razvijanje empatije dovodi do redukcije rasizma, bullyinga i drugih oblika diskriminacije i nasilja te do razvoja boljih radnih okruženja, bolje zdravstvene brige i mnoštva drugih dobrobiti.

“Ovo je samo predstavljanje mogućnosti, djecu ne forsiram da donesu životne promjene, samo im nudim alate i otvaram njihova srca, a odluke mogu sami donositi”, objasnila je Madrid svoj pristup učenicima.

Njezin se kurikulum trenutačno izvodi u tri škole u Floridi (SAD), ali Madrid se nada kako će se uskoro i proširiti njegovo izvođenje u druge obrazovne ustanove, a plan joj je i kućanstva s niskim prihodima te beskućnike educirati o veganskoj prehrani.

U međuvremenu, mi vam kao prijedlog za današnji lagan, ali zdrav i osvješten obrok nudimo bulgur s brusnicama.

Probajte i uživajte...

 

Bulgur s brusnicama

Sastojci:
1 šalica bulgura
2 šalice nasjeckanog svježeg krastavca
1 šalica sušenih brusnica
⅓ šalice nasjeckanog crvenog luka
⅓ šalice maslinova ulja
1 šalica sitno nasjecknog peršina
1 žličica naribane limunove korice
malo soli i papra


Postupak: Bulgur stavite u veću zdjelu i prelijte ga s dvije šalice ključale vode. Zdjelu pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta, odnosno dok se tekućina ne apsorbira. Bulgur dobro promiješajte, dodajte ostale sastojke i još jednom lagano promiješajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 00:29