StoryEditor
GastroNe može mu se odoljeti

'Kod nas' i nije neki hit, ali navodno je toliko dobro da izaziva ovisnost: jeste li i vi obožavatelj ovog božićnog pića? Ako niste, probajte, donosimo recept

Piše J. V.
25. prosinca 2018. - 15:27

Najpopularnije božićno piće u zapadnom dijelu zemaljske kugle, naročito u Americi, svakako je "eggnog" - bez njega je nemoguće zamisliti blagdanski stol.

"Kod nas" bi to bio liker od jaja, iako će mnogi potpuno pogrešno misliti da se radi o punču. Svakako, naročito popularan i  tražen na teritoriju Hrvatske - nije. Valjda nam nije dovoljno dobar.

No ostatak svijeta ne bi se složio, a nemali broj ljudi upravo će u ovom blagdanskom likeru pretjerati  tijekom slavlja. Pa što je to u piću sasvim neatraktivog naziva da izaziva tešku ovisnost?

"Poput sladoleda je... Hladan, sladak, izvrsnog okusa, pogotovo kad ga okusite nakon što ga vjerojatno niste ni pili od prethodnog Božića", tumači Steven Young, stručnjak jedne američke kompanije koja distribuira mliječne proizvode za CNN.

Kako je uopće piće nastalo?

"Eggnog" je, u stvari, nastao kao mala varijacija na obični sladoled od vanilije. U sladoledni su se miks dodavali ostali sastojci, primarno žutanjak iz jajeta, zatim razna bojila, muškatni oraščić i cimet - eto savršenog blagdanskog pića punog okusa, i to bez alkohola.

A dok u Hrvatskoj nisu popularne upravo ove varijante, vec klasična "likerska", s alkoholom, u Americi "eggnog" gotovo da izaziva ovisnost. Piju ga podjednako djeca i odrasli, sve geneacije u njemu uživaju...

Ono što tjera da popijete još jednu čašu slatkog napitka sastojak je koji se zove "pasterizirani zašećereni žutanjak", prenosi dalje CNN. Koristi se i u nekim vrstama sladoleda od vanilije.

"Imate karamelizirani šećer s kuhanim jajem i mlijekom, koje se pak savršeno "ljubi" s vanilijom", kaže Gail Vance Civille, 
konzultatnica u Sensory Spectrumu, tvrtki koja istražuje percepciju potrošaca i njihove dojmove o proizvodima.

Kako razlikovati dobar "eggnog" od lošeg? Onaj kvalitetni svakako bi trebao sadržati prava jaja i pravu vaniliju, upozorava Civille.

No pravi faktor koji izaziva ovisnost, na kraju krajeva je, ipak, šećer. Na samo pola serviranja (pola standardne šalice) ovaj napitak sadrži 20 g šećera, što je ekvivalent cak 5 žličica šećera.

A ako ga poželite pripraviti kod kuće, evo recept:

- 6 jaja

- mahuna vanilije

- cimet, muškatni orašcic

- 500 ml mlijeka

- tamni rum, konjak (oko 500 ml)

- 250 g šecera

- 500 ml slatkog vrhnja

U zdijeli izmiješajte tri cijela jaja i tri žumanjka dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodati šećer, vaniliju i začine. Smjesu preliti u ohladenu posudu i dodati alkohol, vrhnje i mlijeko, ostaviti u hladnjaku nekoliko sati. Poslužiti s cimetom u prahu.

#BOŽIĆ#EGGNOG#LIKER OD JAJA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 08:24