StoryEditor
Društvena mrežaonline ‘sila‘

Proslava ‘Dan Ratova Zvijezda‘ obilježena unatoč pandemiji: fanovi su se družili u virtualnom svijetu, oduševili su svojim domišljatim kostimima

Piše PSD
4. svibnja 2020. - 19:05
Shutterstock

Svakog 4. svibnja, obožavatelji filmske sage 'Ratovi zvijezda' obilježavaju svoj dan, poznat i kao 'Star Wars Day', a danas su ga na poseban način na svojim društvenim mrežama proslavili zaljubljenici u priču o Anakinu Skywalkeru, Yodi, sili, odnosu dobra i zla i brojnim drugim likovima i fantastičnim motivima.

May the Force be with You

Datum kojim se slavi 'Dan Ratova zvijezda' nije izabran slučajno već zbog igre riječi i jedne od najpoznatijih filmskih rečenica ikada - 'May the Force be with You'. Budući da se na engleskom jeziku mjesec svibanj piše 'may', a četvrti dan u mjesecu (fourth) izgovara slično kao i 'force', obožavatelji su iskoristili sličnost i prenamjenom kultne rečenice u 'May the Fourth be with You, odredili 4. svibnja kao njihov dan.

Izvorno, rečenicu 'May the Force be with You' prvi put je izgovorio general Dodonna 1977. godine u filmu "Ratovi zvijezda: Epizoda IV - Nova nada", dok su se Luke Skywalker, princeza Leia, Han Solo i ostali pripremali za borbu protiv Zvijezde smrti. Od tada se ključna fraza ponavljala više puta i u drugim nastavcima, a posljedično je postala jedna od najpoznatijih rečenica u povijesti kinematografije.

S druge strane, frazu 'May the fourth be with you', prvi put nisu upotrijebili fanovi 'Ratova Zvijezda' već politička stranka Margaret Thatcher kojoj su riječima "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." čestitali na izbornoj pobjedi 4. svibnja 1979. godine kada je postala prva britanska premijerka.

Događaj 'Star Wars Day' ili 'Dan Ratova Zvijezda' prvi put je organiziran 2011. godine u Torontu, a 2013. godine Walt Disney Studios proglasio je 'Star Wars Day' službenom proslavom diljem svijeta, godinu dana nakon što su kupili produkcijsku tvrtku koja stoji iza filmske franšize, Lucasfilm.

Virtualna proslava

Iako su mnogi, zbog ovogodišnje zdravstvene situacije u svijetu i mjera prevencije i zaštite od virusa, bili spriječeni da 'Dan Ratova Zvijezda' proslave prema planu, društvene mreže poslužile su kao dobar temelj za virtualnu proslavu.

Cijeloj priči priključili su i brojni obožavatelji (i njihova djeca i kućni ljubimci), a na svojim profilima utjelovili su likove Baby Yode, Raya, Ahsoka Tanoa, princeze Leie, Stormtroopera, Chewbacce i brojnih drugih.

#STAR WARS DAY#DAN RATOVA ZVIJEZDA#BABY YODA#PRINCEZA LEIA

Izdvojeno

8. svibnja 2020. - 22:44