StoryEditor
Auto motoMBUX HYPERSCREEN

Veliki zaslon u Mercedesu EQS: vizualno impresivan, radikalan, lagan za uporabu i ekstremno spreman za učenje

15. siječnja 2021. - 06:30
Mercedes-Benz

MBUX Hyperscreen sučelje jedna je od istaknutih značajki u modelu Mercedes-Benz EQS. Ono predstavlja emocionalnu inteligenciju potpuno električnog modela visoke klase: veliki zakrivljeni zaslon proteže se gotovo cijelom širinom od lijevog do desnog A-nosača. Sučelje je vizualno impresivno, radikalno, lako za uporabu i ekstremno spremno za učenje.

Estetski tehnološki napredni izgled je emocionalna dimenzija MBUX Hyperscreen sučelja. Tome je pridodana umjetna inteligencija (AI): uz softver koji je sposoban učiti, zaslon i upravljački koncept se u potpunosti prilagođavaju korisniku te nude prilagođene sugestije za razne funkcije informacija i zabave, udobnosti i vozila.

Zahvaljujući takozvanom nultom sloju (zero-layer), korisnik ne mora prolaziti kroz podizbornike ili zadavati glasovne naredbe. Najvažnije primjene se uvijek nude ovisno o situaciji i kontekstu u gornjem dijelu prikaza. Na taj način, razni operativni koraci su odmaknuti od vozača EQS modela. I ne samo od njega: MBUX Hyperscreen sučelje također je brižni asistent za suvozača. On ima svoj vlastiti zaslon i upravljačku površinu.

MBUX Hyperscreen sučelje je primjer digitalno/analogne dizajnerske fuzije. Čini se da se nekoliko zaslona neprekidno spaja, što rezultira impresivnim, zakrivljenim zaslonom. Analogni ventilacijski otvori su integrirani u ovu veliku digitalnu površinu kako bi se spojio digitalni i fizički svijet. Sučelje je okruženo kontinuiranim plastičnim prednjim okvirom.

Njegov vidljivi dio je lakiran detaljnim troslojnim procesom u "Silver Shadow" boji. Ovaj sustav premaza postiže poseban dojam površine visoke kvalitete zahvaljujući ekstremno tankim međuslojevima. Integrirano ambijentalno osvjetljenje ugrađeno u donji dio MBUX Hyperscreen sučelja pruža dojam kao da zaslon lebdi iznad prednje armaturne ploče.

image
Mercedes-Benz

Suvozač također ima svoj vlastiti zaslon i upravljačku površinu, što putovanja čini ugodnijima i zabavnijima. Sadržaj je moguće prilagoditi uz pomoć sedam profila. Međutim, funkcije zabave na zaslonu suvozača dostupne su samo tijekom vožnje unutar zakonskih okvira države u kojoj se vozi. Ako sjedalo suvozača nije zauzeto, zaslon postaje digitalni ukrasni element. U tom slučaju se prikazuju animirane zvijezde, odnosno Mercedes-Benzov uzorak.

U svrhu postizanja posebno sjajne slike, OLED tehnologija se koristi za središnji zaslon i zaslone putnika. Ovdje su individualne točke slike samosvjetleće; nekontrolirani pikseli slike ostaju isključeni, što znači da se čine duboko crni. S druge strane, aktivni OLED pikseli emitiraju boje visokim intenzitetom, što rezultira u visokim vrijednostima kontrasta, bez obzira na kut pogleda i uvjete okolne rasvjete.

Zahvaljujući dizajnu čistog prikaza, MBUX Hyperscreen je intuitivan i lak za uporabu. Primjer toga je stil prikaza u EV režimu vožnje. Važne funkcije električnog pogona kao što su povećanje snage ili obnavljanje energije, vizualizirane su na nov način, s prostorno pokretnom stezaljkom, što ih čini opipljivima. Objekt u obliku leće kreće se između tih stezaljki. Slijedi gravitaciju i time impresivnije i emocionalnije prikazuje G-silu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 20:21