StoryEditorOCM
Auto motonjemačka analiza

Unatoč pandemiji, cijene rabljenih automobila su skočile. Jedna marka ističe se kao posebno poželjna, slijede je mnogo skuplji limeni ljubimci

Piše PSD
12. siječnja 2022. - 22:35

U zemljama poput Njemačke ili Austrije rabljeni automobili su iz mjeseca u mjesec skuplji nego ikad što se osjeti i na ostalim tržištima, uključujući i naše. Smanjena proizvodnja novih automobila te promjena interesa građana u pandemiji koronavirusa, koji su se počeli orijentirati na osobna vozila, a zanemarivati javni prijevoz, utjecali su i na rast cijena rabljenih vozila, piše HAK revija. 

Jako popularnim modelima cijena je skočila za 20 do 30 posto dok je u isto vrijeme smanjena ponuda. Na internetskog burzi rabljenih automobila Autoscout24, zabilježen je rast cijene od oko osam posto s time da je ponuda pala za jedanaest posto. U prošlog godini, kao i ranije, na poziciji najprodavanijeg rabljenog automobila ostaje Volkswagen Golf. 

Na području Njemačke cijene su skočile za 21 posto u odnosu na raniju godinu, a ovakav rast cijena vidjeljiv je i u drugim zemljama Europe. U Njemačkoj prosječni rabljeni automobil košta 21.910 eura, a gledaju li se velike europske države u Italiji je najniža cijena, 17.816 eura.

Najviše se kupuje Volkswagen, pa Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa najpopularniji rabljeni automobili su Audi A4 i A3 te VW Polo i Audi A6.

Što se marki tiče, najpopularniji su Volkswagen, pa Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa najpopularniji rabljeni automobili su Audi A4 i A3 te VW Polo i Audi A6.

Prema istraživanju Autoscouta, 35 posto kupaca automobila razmišlja o kupnji rabljenog električnog modela. Unatoč lošoj izvedbi na posljednjem Euro NCAP crash testu, Renault Zoe je najpopularniji električni automobil zbog svoje prosječne cijene od 16.400 eura. Teslin Model 3 je na drugom mjestu, a Model S na trećem, zaključuje HAK revija. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 10:47