StoryEditorOCM
Auto mototrgovinski rat

Sve zbog električnih vozila: Kina pred WTO-om pokrenula spor protiv SAD-a zbog ‘diskriminatornih‘ subvencija

Piše Hina
27. ožujka 2024. - 16:41

Kina je pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) pokrenula spor protiv Sjedinjenih Država zbog "diskriminatornih" subvencija za proizvodnju električnih automobila, priopćio je kineski odbor pri WTO-u. Kina je pred WTO-om pokrenula postupak zbog "u osnovi diskriminatornih subvencija" u američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) koje su, kako navode, rezultirale isključivanjem s američkog tržišta robe iz Kine i drugih članica WTO-a.

"Pod krinkom odgovora na klimatske promjene, smanjenja ugljičnih emisija i zaštite okoliša, (te subvencije) zapravo su uvjetovane kupnjom i korištenjem robe iz SAD-a odnosno uvozom iz određenih regija", priopćio je kineski odbor pri WTO-u.

Kinesko ministarstvo trgovine poziva Washington da "trenutno korigira diskriminatornu industrijsku politiku i sačuva stabilnost globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca za nova energetska vozila", rekla je glasnogovornica ministarstva u Pekingu.

Kineski odbor priopćio je da pokreće postupak pred WTO-om „kako bi zaštitio legitimne interese kineske industrije električnih vozila i sačuvao ravnopravno natjecanje na globalnom tržištu”. Dužnosnik WTO-a potvrdio je da su zaprimili zahtjev Kine za konzultacijama o toj temi, ne navodeći pojedinosti.

Ured američkog ministarstva trgovine nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira kineski potez.

Nakon žalbe WTO osniva vijeće za rješavanje spora i obično donosi odluku za šest mjeseci, a često im treba i više vremena. Ako WTO presudi u korist Kine, Washington može uložiti žalbu i iskoristiti pravni vakuum koji traje još od prosinca 2019. zbog protivljenja Washingtona imenovanju sudaca glavnog žalbenog vijeća WTO-a.

SAD traži reformu tog tijela, tvrdeći da prekoračuje ovlasti i pokrenuti su pregovori, koji nailaze na brojne prepreke, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:22