StoryEditorOCM
Auto motoVrag odnija prišu

Pripremite automobil za zimske uvjete vožnje, malo treba da dođe do velike nevolje

9. prosinca 2022. - 06:39

Studen se približava te se treba što prije pripremiti za zimske uvjete vožnje. Pogotovo oni koji češće ili povremeno putuju u sjevernije dijelove Dalmacije.

Dovoljna je jedna hladna noć i manja dionica ceste prekrivena ledom, pogotovo ako vozite s ljetnim gumama, uz to neoprezno i prebrzo, da dođe do velike nevolje. Dva su bitna preduvjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima. Prvi je ispravnost automobila i prilagodba zimskim uvjetima vožnje (to se prvenstveno odnosi na zimske gume), a drugi je prilagodba brzine vožnje uvjetima na cesti, kako nalaže članak 51. stavak 1 Zakona o sigurnosti na cestama.

Treba, dakle, voziti umjerenom brzinom, uz povećan razmak od vozila ispred, naglašava prometni stručnjak Željko Marušić. Važno je i da su stakla očišćena i odmagljena te da je svjetlosna signalizacija potpuno ispravna. Mnogi ujutro kreću prije nego što su se stakla odmaglila, odnosno osušila, a tada i najkraća vožnja može biti nesigurna i opasna.

Automobil ujutro ne treba zagrijavati, to je pitanje ekologije i utroška goriva, ali ako su stakla zamagljena, ne smije se kretati prije nego što se odmagle. A da bi motor lako upalio i brzo se ugrijao, treba biti ispravan, u tehnološkom nizu: baterija/alternator/regulator napona – sustav ubrizgavanja – svjećice/bobine (benzin), komorni grijači (dizel) – termostat. Važni su i klimatizacijski uređaj, jer pomaže odmagljivati prozore, ispravni brisači i prskalice za vjetrobran te sva svjetla.

image
Vlado Kos/Cropix

Mnogi ne znaju da ljetne gume slabije prianjaju već pri temperaturama nižim od sedam stupnjeva Celzijevih, a probleme povećavaju sklizak dalmatinski asfalt te nakupine vlage. U tim je uvjetima i mala nepravilnost (neujednačenost) kočnog sustava opasna i može dovesti do zanošenja. Na ponašanje vozila na skliskoj cesti bitno utječe ispravnost cijelog podvozja, od amortizera i spona do geometrije kotača i tlaka zraka u gumama. Pomažu i pamučne krpe (preporučljivo je imati dvije) u svrhu čišćenja unutrašnje strane vjetrobranskog stakla.

Oni koji (a većina ih je u Dalmaciji) zimi ipak voze s ljetnim gumama trebaju biti posebno oprezni čim krenu sjevernije. Treba biti posebno oprezan u svim situacijama gdje se skuplja vlaga – kod nadvožnjaka i podvožnjaka, u usjecima, na dijelovima ceste koji su uvijek u hladu. Najveći su rizici kasno navečer i rano ujutro, a najgore je kad su vrlo niske temperature povezane s velikim udjelom vlage u zraku. 

Najbolji je “lijek lagana i oprezna vožnja, s povećanim razmakom od vozila ispred, čak i onda kad vam se čini da nema problema. Brzinu vožnje uvijek treba prilagoditi uvjetima, jer je najvažnije sigurno stići na odredište, dakle krenuti na vrijeme ili ranije. Brzina i žurba u zimskoj su vožnji najveći neprijatelji, zaključuje Željko Marušić.

Sprej je najbolja preventiva

Ako je, kod starijih vozila, brava vrata smrznuta, trebate biti oprezni s ključem jer se lako može slomiti ako bravu otvarate na silu. Tada pomaže višekratno prskanje sprejem i treba biti strpljiv jer je potrebno da alkoholna tekućina rastopi led. Problemu sa zamrzavanjem brave lako možete doskočiti prskanjem specijalnog spreja protiv smrzavanja.

Preventiva je korisna i za lagano otvaranje vrata, jer se i ona mogu blokirati ako vlaga uđe u procijep između vrata i karoserije. Zbog toga je preporučljivo podmazati sve šarke, a gumene brtve
namazati glicerinom.

Sporije i bez naglih manevara

Ako je ikako moguće, s ljetnim gumama ne vozite u zimskim uvjetima. Ako baš morate, vozite polagano i pažljivo. Na skliskoj su cesti svi nagli pokreti opasni. Ako trebate naglo skrenuti, bolje je produžiti, vratiti se i skretanje obaviti umjerenim manevrom. Pažljivo pritišćite papučice i lagano okrećite upravljač.

Kočite kombinirano – motorom uz lagano potpomaganje kočnicom. Tako se snaga kočenja najbolje raspoređuje na sve kotače i sprječava se klizanje. Povećajte razmak od vozila ispred sebe jer se na skliskom kolniku znatno produžuje zaustavni put, posebice s ljetnim gumama.

Nikako vrućom vodom!

Led sa stakala nikada ne otapajte toplom vodom jer zbog naglog širenja poprskane plohe staklo lako puca. Led se ne smije strugati metalnim strugačima, nego gumenima ili plastičnima, kako ne bi došlo do neugodnog brazdanja stakla.

Nije preporučljivo uklanjati led sa stakala metlicama brisača jer se one tada pojačano troše. U spremnik tekućine za pranje vjetrobrana svakako ulijte tekućinu za stakla, nikako vodu. Olakšava se uklanjanje prljavštine i leda, a stakla se potom teže zamrzavaju. Ne pokrećite automobil prije nego što su
takla potpuno očišćena.

Prianjanje guma život znači

Ako ikako možete, nabavite zimske gume, a neravnomjerno potrošene i prestare gume izmijenite prije najvećih hladnoća. Ako ipak vozite s ljetnim gumama, budite posebno oprezni te dodatno smanjite brzinu i povećajte razmak od vozila ispred.

Ne snižavajte tlak u gumama, i zimi je potreban ispravan tlak zraka, ovisno o opterećenju. Korištenje lanaca je zahtjevno i dopušteno je samo na snijegu (nikako na poledici), ali otići u uvjete gdje se očekuje snijeg s ljetnim gumama čisti je hazard. U zimskim uvjetima s ljetnim gumama dodatno povećajte oprez i smanjite brzinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 13:04