StoryEditorOCM
Auto motoSILNIKOV AUTO

Ovo je Slobin ‘slon‘! Milošević je obožavao ovu mrcinu od 5000 kubika i 300 konja, a njegov ‘merđo‘ čuva i jednu tajnu

Piše MOZAIK SD
29. kolovoza 2023. - 14:21

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio je veliki zaljubljenik u automobile, a na svojim putovanjima kroz Srbiju, u najdužem razdoblju otkako je došao na čelo države vozio se Mercedesom.

Naravno, riječ je bila o S klasi, luksuznom automobilu koji već pola stoljeća postavlja standarde u autoindustriji - piše Kurir.

Vozio se u čuvenom modelu 500SEL iz devedesetih godina koji je bio poznatiji kao - "slon".

Milošević je svojim omiljenim automobilom išao na sve važne sastanke i događaje. Zanimljivo je da je isto vozilo korišteno i mnogo godina nakon Miloševića. Naime, njime je konkretno u zgradu Predsjedništva dovezena jedna  delegacija koja je bila u bilateralnom posjetu, na sastanak s tadašnjim predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem.

image
Screenshot/YouTube
image
Screenshot/YouTube

Ovaj automobil koristio je samo najviši državni vrh i zbog toga ima posebno mjesto u automobilskoj povijesti na području bivše Jugoslavije. I žestokim Miloševićevim protivnicima nije se kasnije bilo mrsko voziti u njemu, nisu bili opterećeni nezgodnom simbolikom koju je Slobin "slon" nužno nosio. 

Ekipa YouTube kanala "Testosteeron" testirala je svojedobno ovaj automobil i otkrila njegove karakteristike, ali i zanimljive povijesne činjenice.

Pogledajte u videu kako izgleda automobil koji je koristio svrgnuti pa u Haag deportirani bivši srpski silnik:

Na početku treba reći da ova "zvijer" od automobila jedva stane na parkirno mjesto. Standardne dimenzije parkirnog mjesta su 5 puta 2,5 metara, ali "slon" je dug čak 5,25 metra i težak dvije tone. Nosi oznaku SEL u nazivu jer ima 5000 kubika, motor V8 i više od 300 konjskih snaga. Ima zračni ovjes i adaptivne amortizere. U to vrijeme, ovo je bio jedan od najboljih automobila na svijetu.

Dizajnirao ga je legendarni Bruno Sacco, Talijan koji je više od 40 godina radio u Mercedesu kao direktor dizajna. Njegov stil je bio prepoznatljiv u cijelom svijetu i bio je poznat po "kockastom" obliku automobila, a najpoznatiji model, koji je bio vrlo popularan u bivšoj Jugoslaviji, je Mercedes 124 E klase koji je izašao 1984. godine.

image

Slobin Slon

Screenshot/YouTube
image
Screenshot/YouTube

Budući da je vozilo bilo diplomatsko, ima jedan detalj iznad lijevog prednjeg kotača - stalak na koji se stavljela zastavica - da se vidi koja delegacija u njemu dolazi, a zanimljivo je da se u njmu nalazi knjižica Narodne skupštine Republike Srbije. U autu su inače dvije kontrolne knjižice. Prva je iz 2011. godine i u njoj je bilo detaljno evidentirano gdje i kada je ovo vozilo korišteno.

image
Screenshot/YouTube
image
Screenshot/YouTube

Na snimci se u jednom trenutku vidi kako je ovo vozilo u utorak, 4. listopada, krenulo prema zgradi Predsjedništva na adresi Andrićev venac 1 na sastanak s tadašnjim predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem. U drugoj kontrolnoj knjizi izdanoj od strane MUP-a Republike Srbije nalazi se kompletna servisna povijest vozila kao i detaljan pregled gdje i kada je vozilo korišteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:00