StoryEditor
Auto motostudija pouzdanosti

Održavanje i popravak: troškovi za električna vozila puno su manji od ‘klasičnih‘

Piše Robert Radica
7. listopada 2020. - 06:27

U svom novom izvještaju poznata publikacija Consumer Reports zaronila je dublje u informacije iz svojih studija pouzdanosti iz 2019. i 2020. godine, vezanih kako za konvencionalne, tako i za električne automobile. Nakon bistrenja svih brojki, Consumer Reports kaže da „vozači elektromobila u prosjeku štede 50 posto na održavanje i popravke tijekom životnog vijeka vozila u odnosu na vlasnike benzinski pogonjenih automobila“.

Chris Hart, viši prometni analitičar CR-a, kaže: „Vlasnicima električnih automobila nije potreban vaučer da bi od svog servisera dobili upola niže troškove održavanja i popravaka, jer je to kod njih standardno. Ove uštede imaju dug put prema eliminiranju razlike u početnim troškovima.“

- Električnim automobilima jednostavno nije potrebno tako opsežno održavanje kao vozilima pogonjenima motorima s unutarnjim izgaranjem pa iako popravci ne moraju nužno biti manje skupi, oni su rjeđi. Osim toga, lakši su i jefitiniji za održavanje, mnogi električni automobili pružaju bolje ubrzanje u usporedbi s tradicionalnim pandanima, a uz to ne emitiraju polutante u atmosferu - objašnjava Gabe Shenar, suradnik direktora CR-ova Auto test centra, specijaliziranog za ispitivanje električnih vozila.

U svrhu svog istraživanja, Consumer Reports koristi referenciju od 200.000 milja (320.000 kilometara), da bi predstavio normalan servisni život jednog automobila. Na toj osnovi, podaci prikazuju prosječne troškove po prijeđenom kilometru/milji, vezane za popravke električnih, plug-in hibridnih i benzinski pogonjenih automobila.

Treba istaknuti da su troškovi plug-in hibrida u biti isti kao baterijski pogonjenih automobila, što pruža podršku ideji vožnje PHEV-a. Ako još uvijek niste spremni sjesti za volan nekog električnog automobila, plug-in hibrid može biti uvod u vožnju uz pomoć „elektrona“, koji su u službi uklanjanja straha ljudi od elektromobila.

U odvojenoj studiji, Consumer Reports objavljuje da električni automobili u prosjeku pridonose emisiji ugljičnog dioksida 60 posto manjoj u odnosu na konvencionalna vozila. Osim reduciranja emisije stakleničkih plinova, elektromobili mogu pridonijeti i smanjenju negativnog utjecaja na kvalitetu zraka jer nema štetnih elemenata kao što su dušični oksidi, ozon i čađa, koji stvaraju smog i mogu izazvati respiratorne bolesti.

Konvencionalni automobili uglavnom koštaju manje od svojih električnih pandana, ali s druge strane, koliko stoji vaše zdravlje? Je li sve to vrijedno života naše djece? Ne radi se samo o tome što su troškovi održavanja elektromobila upola manji, nego je i cijena električne energije upola manja od cijene benzina, koje su trenutačno apsurdno niske (u SAD-u). Niski troškovi održavanja, niski operativni troškovi, dobrobit na ekološkom planu... relevantni su argumenti u korist električnih automobila.

item - id = 1049135
related id = 0 -> 1129748
related id = 1 -> 1129922
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 10:51