StoryEditorOCM
Auto motošaltaj nižu

Loša vijest za ljubitelje popularnog automobila: Golf dogodine ostaje bez palice mjenjača. I to nije kraj

Piše mozaik sd
16. lipnja 2023. - 22:40

Autoindustrija i propisi idu sve dalje odmiče od ručnih mjenjača. Volkswagen Golf je od početka dostupan s ručnim mjenjačima, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

VW planira izbaciti opciju ručnog mjenjača iz svih modela Golfa, uključujući i GTI, i to već tijekom 2024. godine, kada dolazi prvi veći redizajn osme generacije.

To je za Autocar rekao šef tehničkog razvoja Volkswagena Kai Grünitz. Razlog je jednostavan – treba što efikasnije zadovoljiti nove stroge Euro 7 propise o emisijama štetnih plinova.

– Sa sljedećom generacijom Golfa neće biti modela s ručnim mjenjačem – rekao je Grünitz časopisu, premda bi se koncern mogao predomisliti ako se uspiju promijeniti neka pravila Euro 7 norme, piše HAK revija.

 

image

Volkswagen Golf poslovično hita prema promjenama

Afp

Ugradnja isključivo automatskih mjenjača značila bi nažalost i nešto višu cijenu jer su verzije s ručnim mjenjačem jeftinije (gotovo dvije tisuće eura za 2,0 TDI u odnosu na 2,0 TDI DSG). Premda je razlika u emisijama CO2 između Golfa s ​​ručnim "šaltanjem" i Golfova s ​​dvostrukom spojkom u nekim slučajevima samo 2 g/km, to još uvijek može imati veliki učinak kada govorimo o stotinama tisuća automobila.

Propisi Euro 7 trebali bi stupiti na snagu sredinom 2025. godine, ali se više proizvođača automobila protivi tim prijedlozima, tvrdeći da su nepotrebni i da će rezultirati time da će kupci morati plaćati više.

Prema tome ako se ne promijene eurospki propisi morat ćemo mijenjati naviku ručnog mijenjanja brzina.

image

Verzije Golfa s ručnim mjenjačem jeftinije su gotovo dvije tisuće eura

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:37