StoryEditorOCM
Auto motoprezentaCIJA

Lexus pokazao dva konceptna vozila: LF-ZC kao električna limuzina, a LF-ZL vodeći električni SUV

Piše Mozaik SD
2. studenog 2023. - 11:55

Lexus je svijetu premijerno pokazao niz konceptnih modela električnih vozila na bateriju na prvom Sajmu automobila u Japanu (Tokio, od 26. listopada do 5. studenog). S temom ‘Pomicanje granica iskustva elektrifikacije‘, tvrtka omogućuje jasan uvid u to kako će maksimalno iskoristiti sve mogućnosti koje elektrifikacija i nove tehnologije nude kako bi osigurala nova iskustva u sektoru mobilnosti.

Lexus premijerno javnosti predstavlja LF-ZC, konceptni model električne limuzine s baterijom, vozilo koje pokazuje kako će izgledati novi model za masovnu proizvodnju čiji je izlazak na tržište predviđen 2026. godine, ali i model LF-ZL, svoju viziju vodećeg SUV električnog vozila na bateriju.

image

Lexus LF - ZL

Lexus

Lexus je pionir u razvoju tehnologije od samih začetaka marke, koja je utemeljena 1989. godine, i ima ponosno naslijeđe postavljanja izazova pred konvencijama na tržištu luksuznih automobila, a rezultat su uvijek nove i dodatne vrijednosti za kupce. Sada već svjetski renomirana marka za luksuzni stil života, Lexus ne posustaje i stalno si postavlja nove izazove te stvara automobile i iskustva koja premašuju očekivanja kupaca.

Lexusov je cilj postati vodeća marka električnih vozila na bateriju u Europi do 2030. godine te u svijetu do 2035. godine. Kako bi postigla taj cilj, tvrtka će uvesti potpuno novu modularnu strukturu vozila, usvojiti najnaprednije, nove tehnologije proizvodnje i u potpunosti redizajnirati softversku platformu vozila.

Nova generacija BEV vozila marke Lexus dolazi u praktičnijem ‘pakiranju‘ zahvaljujući novom smanjenju dimenzija i težine konstrukcijskih komponenti vozila. Iste će se neprekidno usavršavati u skladu s jedinstvenim osjećajem pri vožnji koji je karakterističan za Lexus i koji se neprekidno razvija uvođenjem novih tehnologija elektrifikacije. Novi konceptni modeli utjelovljuju Lexusovu viziju i želju da isporuči BEV vozila koja su jednako funkcionalna i lijepa, bez kompromisa.

image

Lexus LF - ZC

Lexus

LF-ZC simbolizira Lexusov put ka elektrifikaciji sa svojim elegantnim proporcijama, niskim gravitacijskim središtem, prostranom kabinom i dizajnom nabijenim emocijama koji je savršen spoj funkcionalnosti i estetske ljepote, dok ujedno obećaje uzbudljivo iskustvo pri vožnji.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4750 mm, širina 1880 mm, visina 1390 mm, međuosovinski razmak 2890 mm.

Konceptni model LF-ZL nudi malen uvid u budućnost u kojoj se mogu jednako lako uklopiti mobilnost, ljudi i društvo. Iskustvo pri vožnji bit će prilagođeno svakom pojedincu, a vozilo to čini pomno prateći navike vozača i dajući personalizirane prijedloge, što je interakcija bez premca. Ovaj vodeći model namijenjen je tome da potakne ljude da žive život kako žele, dok istovremeno daju pozitivan doprinos svom osobnom okruženju, okruženju šire i društvu u cjelini.

Oba konceptna vozila imaju potpuno digitalan i inteligentni kokpit nove generacije koji pruža intuitivan, brzi pristup osnovnim komandama i pruža besprijekorno okruženje za vožnju. Novo softversko sučelje Arene OS omogućit će progresivnim budućim ažuriranjima da prate razvojne promjene sigurnosnih sustava i multimedijskih funkcija.

image

Lexus LF - ZC

Lexus

Razvojem nove generacije BEV vozila Lexus želi povećati užitak pri vožnji i omogućiti vozačima da se osjećaju kao jedno s vozilom. To uključuje iskorištavanje postojećih inercijskih karakteristika BEV vozila i dodavanje glatke kontrole pogonske snage putem sustava pogona na sve kotače DIRECT4 (kao što je to već pokazano na aktualnom modelu 450e) te pružanje intuitivnog, lineranog osjećaja zahvaljujući sustavu zakretanja kotača putem žice.

Kako se sustav Arene OS razvija, Lexus također predano radi na osiguravanju personaliziranog iskustva pri vožnji za svakog pojedinca, s posebnim fokusom na osiguravanje idealnog omjera ubrzavanja, vožnje u zavojima i kočenja. Cilj jest stvoriti ultimativno vozilo za svakog kupca savršenom sinergijom hardvera i softvera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:30