StoryEditorOCM
Auto motonajveći rizici

Jesu li dokumenti ‘čisti‘, a boja karoserije izvorna? Savjetujemo kako izbjeći prijevaru pri kupnji rabljenog automobila

2. veljače 2022. - 06:32

Rabljeni automobili u korona-krizi postaju prvi izbor i onima koji su dosad kupovali samo nove. Novi automobili postaju nedostupni jer su osjetno poskupjeli, a na najpopularnije, zbog problema s isporukom mikročipova, električnih komponenti, guma…, treba čekati najmanje šest mjeseci, pa i godinu dana.

Stoga rabljenim automobilima raste cijena, u protekloj je godini, razmjerno starosti, porasla za 10 do 20 posto. Ali, toliko su poskupjeli i novi automobili, pa su omjeri ostali isti. Pet-šest godina stari automobil kupuje se za 50 posto početne vrijednosti, a ako je u dobrom stanju, s njime možete računati na dulje razdoblje. Naravno, ako je u dobrom stanju.

No, kupnja rabljenog automobila je i riskantna, jer možete kupiti "mačka u vreći". Mnogi, naime, prodaju automobil kad im se približe veći nužni servisni zahvati (žele ih "prepustiti" kupcu) ili su dotrajali. Rizik je i da kupite automobil koji je bio slupan, a najgore je ako mu dokumenti nisu "čisti". To vrijedi za vozila izvorno kupljena u Hrvatskoj, i ona koja su rabljena kupljena u inozemstvu. Naime, mnogi koji kupuju automobile da bi ih vozili četiri-pet godina održavaju ih minimalno, često i manje od toga, a istodobno voze povećanim intenzitetom.

Najveći je rizik kod automobila kupljenih na talijanskom tržištu rabljenih, gdje vozači tradicionalno voze agresivno, a održavaju ih minimalno. Neki godinama ne mijenjaju motorno ulje… Podjednako je štetno loše održavanje kao i prekoračena kilometraža. Ponekad se kombiniraju obje negativnosti, a posebno je loše ako je automobil bio teže oštećen, čak i "totalno", pa potom popravljen na upitan način. Naravno, najgore je kupiti ukradeni automobil, jer kupac na kraju ostaje i bez automobila i bez novca, suočen s neugodnom i neizvjesnom policijsko-pravnom procedurom nadoknade štete, naglašava prometni stručnjak Željko Marušić.

image
Željko Marušić, prometni stručnjak
Privatni Album
Stoga je rabljeni automobil najbolje kupiti u provjerenoj autokući, s ugledom, gdje je rizik kupnje automobila u lošem stanju minimalan. Naime, one imaju iskustvo i stručno znanje za prepoznavanje dobrih automobila te im nije u interesu prodavati automobile kojima kupci neće biti zadovoljni. Ugled se teško stječe, a lako gubi.

Usto, kupac, ako je nezadovoljan i utvrdi da nije sve po ugovoru i specifikaciji, lako može ostvariti svoja prava. Kupnja automobila od privatne osobe, pogotovo ako je bez stalnog zaposlenja i/ili imovine, nije preporučljiva, čak i ako je cijena niža. A nerealno niska cijena treba probuditi sumnju. Dakle, nije samo važno što kupujete, često je važnije od koga kupujete. Treba provjeriti i je li automobil korišten za taksiranje, odnosno rent-a-car, takav je nepoželjan.

Pri kupnji rabljenog automobila, temeljem VIN oznake treba provjeriti kilometražu i status vozila, a ako je vozilo od početka voženo na hrvatskom tržištu, kilometražu se može provjeriti u ovlaštenom servisu i Centru za vozila Hrvatske. Ako nema urednu servisnu knjižicu ili su servisni intervali prekoračeni, odustanite od kupnje. Ako to štima, potrebna je probna vožnja, u kojoj možete ocijeniti ponašanje i stanje automobila.

Na kraju, važan je detaljan pregled u neovisnom servisu, odnosno kod stručne osobe u koju imate povjerenja. U prvom koraku treba izmjeriti debljinu laka. Jednostavnim uređajem lako je utvrditi mjesta na kojima je debljina laka neravnomjerna, odnosno veća od 0,2 mm, a to ukazuje na limarske zahvate (neravnine poravnate kitom prije bojanja).

Važna su i jamstva prodavača da je automobil u njegovom vlasništvu i bez financijskog tereta, da odgovara tehničkoj i tipskoj specifikaciji, da je prešao navedenu kilometražu te da nije imao konstrukcijsko oštećenje. To može biti navedeno u kupoprodajnom ugovoru i/ili računu. Ako vam prodavač ne želi dati navedena jamstva, veliki su izgledi da nešto prikriva pa odustanite od kupnje, zaključuje Željko Marušić.

Pet rizika pri kupnji rabljenog

UKRADENI AUTOMOBIL – provjera vlasništva posebno je važna kod novijih automobila koji se često kradu (Volkswagen Golf i Passat, Škoda Octavia, Audi A4 i A6, BMW Serije 3 i 5).
SLUPANI AUTOMOBIL – automobili koji visoko kotiraju na tržištu rabljenih mogu biti popravljeni nakon što su na matičnim tržištima pretrpjeli "totalku", što prosječan kupac teško može otkriti
VRAĆANA KILOMETRAŽA – procjenjuje se da svaki četvrti automobil na tržištu rabljenih ima vraćenu kilometražu, što se na "crnom tržištu" može napraviti za 30 do 100 eura, ovisno o modelu
„KANIBALIZIRAN“ AUTOMOBIL – automobili popravljeni nakon "totalke" često imaju neispravne, već korištene zračne jastuke, a to se može dogoditi i na rabljenim automobilima uvezenim u Hrvatsku
FINANCIJSKO OPTEREĆENJE – mogući je rizik pri kupnji rabljenog automobila od privatne ovrhe, da je automobil predmet ovrhe zbog duga po bilo kojoj osnovi, čak i ako to nije registrirano u trenutku kupnje

Sve treba temeljito provjeriti

Internetske platforme (CarVertical, Carfax, Ceiba, autoDNA, HistoVec…) omogućuju provjere preko VIN oznake (Vehicle Identification Number), koju treba provjeriti barem na dva mjesta automobila (u uglu vjetrobrana, na središnjem nosaču krova, kućištu amortizera). U njima je navedena kilometraža te povijest oštećenja automobila, s procjenom troškova. Obvezno treba provjeriti servisnu knjižicu (izbjegavajte vozila bez njih) te se za provjeru obratite u ovlašteni servis.

Ako kupujete automobil od privatne osobe, u poreznoj upravi provjerite postoje li kakvi financijski tereti na automobilu. Ne kupujte od osobe bez zaposlenja i/ili imovine, a na kraju su važni probna vožnja, koja pokazuje stanje vozila, te pregled u servisu. Preporučljivo je sa sobom povesti stručnu osobu, a ako bilo što posumnjate, odustanite od kupnje i potražite bolji auto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 04:40