StoryEditor
Auto motoEURONCAP

Električnoj Mazdi pet zvjezdica za sigurnost

21. studenog 2020. - 07:29
Joško Šupić/Cropix

Potpuno električnoj Mazdi MX-30 EuroNCAP je u svojoj najnovijoj seriji testova dodijelio maksimalnih pet zvjezdica, s ocjenom 91 posto i 87 posto u odgovarajućim kategorijama za zaštitu odraslih i djece. Učinak od 91 posto najbolji je rezultat zaštite odraslih putnika ostvaren ove godine među svim testiranim vozilima. Mazda MX-30 postigla je maksimalne bodove u testovima bočnog udara, kao i pune ocjene za izvedbu pri testu sudara za kategoriju djece od 6 i 10 godina te za frontalni i za bočni udar.

MX-30 prva je Mazda koja je postigla ukupnu ocjenu od pet zvjezdica prema novim, strožim EuroNCAP testiranjima. EuroNCAP 2020. uvodi nove testove kako bi udovoljili nekim dugotrajnim potrebama u zaštiti putnika i poboljšanoj zaštiti nakon sudara, te promovirali najnoviju naprednu sigurnosnu tehnologiju.

Mazda MX-30 impresionirala je u sve četiri EuroNCAP testne kategorije: odrasli – 91 posto, djeca – 87 posto, sudionik u prometu (sigurnost pješaka) – 68 posto i sigurnosna pomagala – 73 posto. Ocjena je rezultat triju ključnih čimbenika: primjene najnovije arhitekture vozila Skyactiv, koja se odlikuje visokom krutošću lagane karoserijske strukture koja apsorbira udarce; širokog raspona naprednih sigurnosnih tehnologija i-Activsense koje pomažu vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i smanje vjerojatnost oštećenja ili ozljeda; i visoke razine zaštite pješaka.

Istaknuti element dizajna potpuno električnog kompaktnog obiteljskog automobila su njegova Freestyle vrata, nasljedna poveznica s Mazdom RX-8 iz 2003. godine. To, međutim, ne utječe štetno na sigurnost. Zapravo, "analiza drobljenja deformabilnog elementa pri ispitivanju frontalnog naleta s pomakom pokazala je da struktura MX-30 nije predstavljala visok rizik za putnike pri takvoj vrsti sudara", rekli su ispitivači. "I pri testu naleta s boka – simulirajući sudar s drugim vozilom uz snažni bočni udar – zaštita svih kritičnih područja tijela bila je dobra i automobil je postigao maksimalni broj bodova za ova dva testa."

Vrhunska vozna dinamika, kao rezultat primjene Mazdine tehnologije Skyactiv, također je pridonijela tome da nova Mazde MX-30 postigne pet EuroNCAP zvjezdica, pružajući vrlo intuitivno, ugodno, potpuno električno iskustvo vožnje. Omogućavajući automobilu lakšu sigurnu vožnju, sve primijenjene tehnologije smanjuju mogućnost nesreća bez ugrožavanja Mazdina tradicionalnog karaktera zabave u vožnji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 22:35