StoryEditorOCM
Auto motoprevaranti u šoku

Dva velika njemačka proizvođača automobila tvrde da imaju tehnologiju s kojom je gotovo nemoguće lažirati kilometražu, na čemu se okrenu milijarde eura

Piše PSD
15. rujna 2022. - 22:40

Najveća trauma kupaca polovnih automobila jest mogućnost da je kilometraža lažirana, odnosno vraćena unatrag. Pa za automobil koji je na primjer prošao 200 tisuća kilometara pokazuje da ih je prešao 120 tisuća.

Namještanje kilometraže nudi se već od 50 eura. Policija pretpostavlja da je svakom trećem prodanom rabljenom automobilu u Njemačkoj namještena kilometraža. Prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3000 eura po automobilu, a procijenjena ukupna šteta u Njemačkoj je oko 6 milijardi eura godišnje, piše Davor Andrić za HAK reviju.

image

Volkswagenov Golf 8 (od kraja 2019.) prema ADAC-u zaštićen je od vraćanja kilometara (ilustracija)

AFP

Uredba Europske unije iz 2017. godine o zaštiti od manipulacije s brojačem kilometara još se ne primjenjuje, a istraživanje Njemačkog autokluba (ADAC) dokazuje da se kilometražom novih automobila i dalje može varati, ali ne na svim automobilima.

Stručnjaci ADAC-a primijetili su da se to više ne odnosi na Audi A3 (od 2020.) i VW Golf 8 (od kraja 2019.). Ti bi modeli mogli biti zaštićeniji od prevare od mnogih konkurenata. Razlog su novi računalni čipovi s HSM-om koji se koriste za zaštitu kilometraže, piše HAK revija.

image

Stručnjaci njemačkoga ADAC-a primijetili su da se kilometraža više ne može vraćati na Audiju A3, od 2020. naovamo (ilustracija)

AFP

Nema što, vijest je to koja vraća vjeru mnogim kupcima rabljenih automobila. Samo da žrtve krize čipova na svjetskom automobilskom tržištu ne budu baš čipovi s HSM-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 23:40