StoryEditorOCM

VLAŠKA ŠAKA Ministar Biškupić nije se odazvao pozivu na obračun u ringu s performerom Sinišom Labrovićem

Piše PSD.
12. rujna 2010. - 22:38

Kad netko postane ministar, red je da zasjedne na funkciju i konzumira sve ovlasti koje mu nova fotelja donosi. Vođen tom logikom, konceptualni umjetnik i jedan od najpoznatijih hrvatskih performera Siniša Labrović, koji je u petak poslijepodne u boksačkom ringu, smještenom na tratini zagrebačkoga Tomislavova trga, došao do titule ministra kulture, ozbiljno se priprema za primopredaju vlasti.

Uporna ‘Vlaška šaka’

– U ponedjeljak ujutro, u osam sati, obavit ćemo primopredaju u Ministarstvu kulture. Nadam se da ćemo to napraviti civilizirano – ističe u izjavi za “Slobodnu” Labrović dan nakon meča, u kojemu je do pozicije ministra kulture došao bez upućenog ijednog udarca: njegov suparnik Božo Biskupić, iako primjereno najavljen taktovima “U boj, u boj” iz opere “Nikola Šubić Zrinski” Ivana Zajca, nije se pojavio u ringu, pa je Siniša “Vlaška šaka” Labrović ponosno primio ministarski pojas.

Labrović za sada nema spremnu nikakvu rezervnu varijantu za slučaj da Biškupić odbije predati vlast. Kaže da se tek treba raspitati kakve mu pravne mogućnosti stoje na raspolaganju za slučaj da se Biškupić u ponedjeljak ujutro zaključa u svojem kabinetu i odbije izvršiti primopredaju.

- Pa nisam se ja uzalud borio da bih sad ostao bez funkcije – najčvršći je argument Labrovića, koji je ministra izazvao na megdan kako bi afirmirao svoj koncept kojim, u društvu u kojemu profesionalna kompetencija ionako nema vrijednosti, svakome omogućava da se - samo na temelju gole ambicije i spremnosti da se za nju u ringu pošteno potuče – domogne najviših državnih funkcija. Kad već u ponedjeljak zasjedne na dužnost, prvo se, kaže, kako je i red, treba odužiti svojim prijateljima.

- Ima ljudi kojima sam dužan. Imam jednu frendicu, da sad ne spominjemo imena, koja mi je dala 200 kuna. Nju očekuje visoka dužnost. Zatim, moj trener Daniel Galović, on je od početka vjerovao u mene. Mislim da će on zamijeniti državnu tajnicu Ninu Obuljen. Sljedeća tri mjesta pripast će mome mehaničaru, dileru i kladioničaru. Njima sam puno dužan, red je da njima podijelim najviše funkcije – nabraja Labrović, otkrivši da je najviše dužan svojemu kladioničaru.

 – Čini mi se da je on bacio oko na mjesto Jasena Mesića, mislim da će on biti među prvima smijenjen. Vratit ćemo ga Mirjani (Sanader, op. M.K.S.) – Labrovićev je plan zbrinjavanja dužnosnika koje čeka smjena. Preko stranica našeg lista on je posebnu poruku uputio Upravi za zaštitu kulturne baštine u resoru kojem dolazi na čelo.

 – Možete biti mirni, jer nastavit ćemo sa starom praksom. Jedino što će ubuduće naknada biti 40 posto niža – poručio je Labrović. Nakon kadrovskih promjena, posvetit će se prvim konkretnim potezima.

Prvo će, kaže, dokinuti sva davanja suvremenoj umjetnosti i tako je potpuno uništiti kako bi ona, kao arheološka činjenica, dobila na vrijednosti. I kako bi je Božo Biškupić, kao kolekcionar u mirovini, počeo kupovati. Zatim će otvoriti muzej za zbirku bivšeg ministra Bože Biškupića i, treće, ali ne najmanje važno, vratit će svojem prethodniku dignitet tako da on ponovno postane osobni fotograf premijerke, kao što je nekada bio Sanaderov osobni fotograf.

Učvršćivanje pozicije

Ambiciozan plan, nema šta, pitanje je samo gdje je čovjeku s tolikim ambicijama kraj. Spekuliralo se i o fotelji predsjednika Vlade, no Labrović za sada ne želi otkrivati svoje planove.

- Prvo moram učvrstiti svoj položaj u Ministarstvu. Nije dobro najavljivati svoj idući potez dok ne učvrstim svoju poziciju. A zna se što može biti iduće – tajanstveno je kazao Labrović, očito odlučan u nakani da njegov performans poživi puno dulje od boksačkog ringa na Tomislavovu trgu.

Marina KARLOVIĆ SABOLIĆ
Snimila Nina đurđević/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:58