StoryEditorOCM
Kulturakotroverzni performer

Uoči pravoslavnog Božića Labrović izveo "Razbijanje latinice"

Piše PSD.
6. siječnja 2016. - 12:45
Kontroverzni performer Siniša Labrović izveo je u srijedu novi perfomans "Razbijanje latinice", kojeg je izveo u srijedu, neposredno prije početka prijama Srpskog narodnog vijeća (SNV), koji se tradicionalno održava u povodu proslave Božića, kojeg pravoslavni vjernici slave prema julijanskom kalendaru.

Labrović je danas rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Zagrebu, gdje se održava prijama Srpskog narodnog vijeća, priopćeno je iz SNV-a.

"SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora", navodi se u priopćenju.

"Labrović je tako", dodaje se " 'razbio' dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva".

"Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je" - kako tvrdi Srpsko narodno vijeće - "uskoro prerastao u protest protiv prava Srba".

"Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu", ustvrdili su iz SNV-a

Srpsko narodno vijeće (SNV), čiji je predsjednik Milorad Pupovac, organizira danas prijam u povodu proslave Božića, kojeg pravoslavni kršćani slave prema julijanskom kalendaru 7. siječnja. Na prijam su dolazak najavili, uz ostale, i predsjednik tehničke Vlade RH Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Inače, Kontroverzni performer Labrović je prije nekoliko mjeseci održao "predizborni skup" samoprozvane inicijative "DNO - desnica novih obećanja", tijekom kojeg je okupio skupinu mladih Roma, kojima je dirigirao, a oni su, prema Labrovićevoj zamisli, u zbornom pjevanju kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima pjesmama, i izvikivali parole govora mržnje.

(H)
Foto: Goran Mehkek / EPH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 00:21