StoryEditorOCM
Kultura'S ONE STRANE'

Uoči splitske premijere, Ogrestin film oduševio u Berlinu

Piše M.K.
16. veljače 2016. - 13:24
berlinale

Sinoć je u sklopu službenog programa Panorama na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu održana svjetska premijera dugometražnog igranog filma "S one strane" u režiji Zrinka Ogreste, objavljeno je na službenim stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.

Kratak uvodni govor održao je programer sekcije Panorama Wieland Speck, a publika u CinemaxXu velikim je pljeskom ispratila ekipu filma, koji je u Berlinu nakon svečane projekcije predstavio redatelj. 

Uz njega na premijeri bili su glumci Ksenija Marinković, Lazar Ristovski i Tihana Lazović, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar. Reakcije publike najbolje opisuje dugi razgovor koji je uslijedio nakon projekcije, a ekipa je mahom uz postavljena pitanja dobivala i komplimente. 

Ratovali smo, ali probleme dijelimo...

"Hvala vam što ste nam dopustili da svoj film predstavimo na ovom velikom i važnom festivalu. Ovo je moj sedmi film, ali prvi koji sam radio u koprodukciji s dvije zemlje; Hrvatskom i Srbijom. Svi vjerojatno znate da su te dvije zemlje ratovale, a moj se film bavi problemom s kojim se sureću obje strane. 'S one strane' zida, ulice ili uma. Ovo je film koji se gleda srcem i tako ga treba doživjeti. Da samo racionaliziramo, umjetnost ne bi postojala" - istaknuo je Ogresta nakon projekcije u Berlinu.

 

"S one strane" napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote.

Konkurira za  Panorama Audience Award

Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi. 

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea. 

Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 06:47